Több mint hétévi nyomozás után elkészült az Elf-Aquitaine egykori francia állami olajvállalat 3 milliárd frankos korrupciós ügyének vizsgálati anyaga, s ennek kapcsán a francia közélet 42, különböző pártállású prominens személyiségének postázták hétfőn a bűnvádi eljárás megindításának lehetőségéről tájékoztató hivatalos levelet.

A példátlan méretű pénzügyi visszaélés legmagasabb rangú francia gyanúsítottja Charles Pasqua, az 1999-ben alakult Tömörülés Franciaországért (RPF) jobboldali párt elnöke, aki korábban kétszer is belügyminiszter volt. A közvagyon megkárosításának gyanújába keveredett személyek között rajta kívül számos politikus és üzletember szerepel. Köztük van a cég egykori vezérigazgatója, Loik Le Floch-Prigent, akit Francois Mitterand elnök nevezett ki az olajóriás élére, valamint Alfred Sirven, az Elf nagy befolyású volt második embere, és André Tarallo, a cég afrikai érdekeltségeinek főnöke. Mindhármukat börtönbüntetésre ítélték a szövevényes Elf-sztori egyik alfejezetének számító Dumas-perben tavaly tavasszal.

A gyanúsítottaknak 20 napjuk van arra, hogy kiegészítő vizsgálatot kérjenek. Az 1994 augusztusában kezdődött nyomozás anyaga ezután kerül az ügységre, amely eldönti, hogy kezdeményezi-e a vádemelést. A francia igazságszolgáltatás történetében példátlannak ígérkező Elf-per kezdete 2003 előtt nem várható.