A kedden megkezdődött tárgyaláson elismerte tettét, de csak részben érezte magát bűnösnek az a műtőssegéd, aki tavalyelőtt novemberben egy műtét előtt fertőtlenítőszert öntött az altatógépbe. A vádlott nem a betegnek akart ártani, hanem az altatóorvost, akarta kellemetlen helyzetbe hozni, akire haragudott. Az ügyészség veszélyeztetéssel vádolja a műtőst.

A Budai Központi Kerületi Bíróságon (BKKB) megkezdődött annak a 40 éves műtősnek a büntetőpere, akit foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetéssel vádol az ügyészség. A férfi 2000. november 9-én a Tétényi úti Szent Imre Kórházban fertőtlenítőszert öntött műtét előtt az altatógépbe. Az orvosok idejében, a műtét legelején észlelték a zavart, és kicserélték az altatógépet. A betegnek nem esett baja, és a vádindítvány szerint az altatógépbe öntött alkoholos fertőtlenítőszer nem is okozhatott volna súlyos egészségkárosodást.

A vádlott a tárgyaláson elismerte tettét, de csak részben érezte magát bűnösnek. Elmondta, hogy a betegnek nem akart semmi rosszat, csupán az altatóorvost akarta megalázni, megszégyeníteni azzal, hogy zavart okoz az altatásban. A vádlott elmondta, hogy mindezt azért tette, mert rossz viszonyban volt az altatóorvossal. “Ez olyan lenézős dolog volt. Kialakult egy unszimpátia. Például szólt nekem az altatóorvos, hogy csukjam be az ablakot, miközben én egy 90 kilogrammos beteget emeltem, de rögtön megjegyezte: úgysem csukja be” – idézte fel a tárgyaláson a vádlott az őt bűncselekményre indító eseményeket. A vádlott eddig nyolcszor volt büntetve, utoljára 1996-ban kapott egy év nyolc hónapot öt évre felfüggesztve csalás, lopás és más bűncselekmények miatt. Az elmúlt 20 évben a Szent Imre Kórházon kívül dolgozott a Szántó Kovács kórházban, az Országos Kardiológiai Intézetben, illetve a Nyírő Gyula kórház, a Szabolcs utcai kórház és a Haynal Imre Egészségtudományi Egyetem szülészeti-nőgyógyászati osztályain, továbbá a SOTE I. számú Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikán. Erkölcsi bizonyítványt egyik munkahelyén sem kértek tőle.

A tárgyaláson tanúként meghallgatták az altatóorvost, aki elmondta, hogy aznap az altatógép furcsa hangjára lett figyelmes, a műszert azonnal lekapcsolták a már légzésbénult betegről, akit kézi erővel kellett lélegeztetniük addig, amíg a szomszéd műtőből áthoztak egy másik altatógépet. Az orvos úgy érzi, hogy semmivel sem adott okot a vádlott cselekményére, s az feltehetőleg kóros lelki folyamatok eredménye lehetett. A vádlott azt mondta a tárgyaláson, hogy amikor egyedül maradt a műtőben, hirtelen haragból cselekedett, nem tudta, hogy mérgező anyagot önt az altatógépbe, mivel az nem a mindig zárva tartott méregszekrényben volt, hanem az egyik asztalon. Arra a kérdésre, hogy hogyan derült fény a történtekre, a vádlott annyit mondott: állítólag valaki látta a műtőben, aztán a rendőrségen egy kicsit keményebben elbeszélgettek vele. A per a bizonyítási eljárással folytatódik.