Tánczos Gábor ölte meg négy évvel ezelőtt a 11 éves körmendi Zsófiát. Legalábbis ezt mondta ki a Legfelsőbb Bíróság, immár jogerős ítéletben is. Mivel az elsőfokú ítéletet helybenhagyták, jogerős lett az emberölésért korábban kiszabott 13 éves börtönbüntetés is.

Azon napon, a gyilkosság idején Tánczos Gáboron kívül nem járt más a lépcsőházban. A fiatalembernek 15 perce volt arra, hogy megölje Zsófiát, amit meg is tett – hangzott el a tárgyaláson. A védelem bizonyítási indítványainak elutasításával kapcsolatban azt mondta a bíróság, hogy másodfokon bizonyítási eljárásra már nincs mód, kivéve azt, ha ez az ítélet megalapozatlanságához szükséges. Jelen esetben azonban nem mondta meg a védelem, hogy miért, milyen új és eddig nem ismert körülmény miatt kellett volna az általuk felsorolt tanúkat kihallgatni Táncos Gábor bűnösségét nem zárja ki az sem, hogy nem találták meg ujjlenyomatát a gyilkosság helyszínén, ruháján pedig nem hagyott foltot a megölt kislány vére. Megállapítható a gyilkosság akkor is, ha nincs indítéka.

Körmendet 1998 áprilisában sokkolta a hír: brutálisan megöltek a városban egy kislányt. A 11 éves Zsófiára átvágott nyakkal, társasházi lakásukban találtak rá. A gyilkosságnak egyetlen szem és fültanúja nem volt és nem találták meg a gyilkos fegyvert sem. Hamarosan azért -azóta kiderült vesztére -, mégis jelentkezett egy tanú. Tánczos Gábor, aki a gyilkosság idején egy, a közelben lakó ismerősét látogatta meg. Õ azért jelentkezett a rendőrségen, hogy személyleírást adjon egy idegenről, akit akkor a közelben látott. Elmondása alapján nem sikerült fantomképet rajzolni az idegenről, az önként jelentkező tanúból viszont hamarosan gyanúsított lett, aki hamarosan beismerő vallomást is tett. Igaz, ezt még azelőtt, hogy videóra is rögzíthették volna visszavonta. Így kezdődött már több mint három éve a Tánczos per, ami bűnösségtől és bizonyítékoktól függetlenül egyet jelentett a körmendi gyermekgyilkossággal. Tánczos Gábort először 1999-ben mondta ki bűnösnek a Vas Megyei Bíróság. Ám ez az ítélet nem derítette fel kellőképpen azt, hogy mi történt valójában 1998. április elsején a körmendi társasház egyik lakásában és nem vette figyelembe az ügyben felmerült valamennyi bizonyítékot. Ezért a meglapozatlannak talált elsőfokú döntést a Legfelsőbb Bíróság hatályon kívül helyzete és – meghatározott szempontok szerinti – új eljárás lefolytatására kötelezte a Vas Megyei Bíróságot. Ahol két évvel később sem jutottak más következtetésre, mint hogy Tánczos Gábor ölte meg a 11 éves Zsófiát. Tánczost ezért 2001 februárjában 13 évi börtönbüntetésre ítélték.

A körmendi gyermekgyilkossággal vádolt fiatalember és ügyvédje újra fellebbezetek. Új bizonyítási indítványokkal és tanúkkal, az ügyben eljáró hatóságok mulasztásainak felsorolásával igyekezett Tánczos ártatlanságát igazolni. Ezúttal viszont nem hibázott a Vas Megyei Bíróság – ezt már a másodfokon eljáró bírói tanács állapította meg. A korábbi döntést ugyan néhány ponton kiegészítették, de ezzel együtt a Legfelsőbb Bíróság szerint mindent megtett az elsőfokú bíróság azért, hogy kiderítse, hogyan ölték meg a körmendi kislányt. Megalapozott az ítéletben megállapított tényállás, helyesen állapították meg ez alapján Tánczos bűnösségét, és helyesen szabták ki a 13 éves börtönbüntetést is. Mindezt egészen másként látja Táncos Gábor családja és ügyvédje. Somos Zoltán ügyvéd úgy véli, a bíróság megsértette Tánczos Gábor tisztességes eljáráshoz való jogát. Ezért hamarosan az Európai Emberi Jogi Bírósághoz fordulnak, és amennyiben ott kimondják a jogsértést megkerülhetetlen lesz az ügyben a perújrafelvétel. – Ez nem ítélet, ez gyerekgyilkosság – ezt gondolja Tánczos Gábor édesanyja a ma kihirdetett ítéletről. Tánczos Gábor – aki az ítélethirdetés után már jobban lett – egyébként vele üzente köszöntetét a médiának azért, hogy legalább itt elmondhatta ártatlanságát igazoló tényeket. Az édesanya, aki ma nagyot csalódott a pártatlannak hitt igazságszolgáltatásban elkeseredésében már szégyelli, hogy magyar.