Zimbabwében a nemzetközi tiltakozást kiváltó új sajtótörvény alapján hétfőn letartóztatták és megvádolták az első újságírót, a The Independent című brit napilap helyi tudósítóját. Basildon Peta egyben a zimbabwei újságíró szövetség főtitkára is.

Petát azzal vádolják, hogy nem figyelmeztette a hatóságokat az újságíró szövetség január 30-i tüntetésére, amelynek résztvevői az új sajtótörvény ellen tiltakoztak. Az újságírót a hararei rendőr-főkapitányságon tartják fogva, és már kedden bíróság elé állítják. A vád alapján akár kétévi szabadságvesztést is kiszabhatnak rá. A zimbabwei parlament január 31-én fogadta el a sajtó szabadságát erősen korlátozó törvényt, amely egyebek között bűncselekedetnek minősíti az államfő bírálását vagy nevetségessé tételét. A számos külföldi bírálatot kiváltó jogszabály értelmében zimbabwei újságírók akkreditálása és a külföldi sajtószervek működési engedélyének kiadása egy újonnan létrehozandó állami bizottság hatáskörébe kerül, amelynek tagjait a tájékoztatási miniszter nevezi ki.

A The Independent közlése szerint a rendőrség rendszeresen zaklatta Petát, akit többször börtönbüntetéssel fenyegettek meg a brit újságnak és más tömegtájékoztatási eszközöknek írt cikkei miatt. A zimbabwei rendőrség azt mondta Petának, hogy legfelsőbb kormányzati utasítás alapján tartóztatják le. Basildon Peta letartóztatására éppen akkor került sor, amikor az Európai Unió jelezte, hogy nem kíván további lépéseket tenni a hararei vezetés ellen kilátásba helyezett szankciók ügyében, amíg az unió választási megfigyelői zavartalanul végezhetik munkájukat Zimbabwében. Az afrikai országban március 10-11-én elnökválasztások lesznek, s a nemzetközi közösség attól tart, hogy a mindinkább önkényuralmi módszerekkel kormányzó Robert Mugabe elnök a szabadságjogok korlátozását is fel akarja használni uralma meghosszabbítására – emlékeztetett a Reuters.