Három európai és amerikai orvosszövetség szerint új etikai kódexre lenne szükség az iparosodott országokban az egészségügyi ellátás színvonalának fenntartása érdekében – írta a BBC.

Az orvosok szervezetei szerint a hippokratészi eskü, amely közel 2500 éve meghatározza az orvosi tevékenység etikáját, nem ad választ olyan új problémákra, mint amilyeneket például a genetika felvet. Dr. Walter McDonald, az Amerikai Orvosok Szövetségének vezető tagja elmondta: a hippokratészi esküben lévő ígéret, hogy a betegek javára dolgoznak, a betegekkel való viszonyban szükséges. De ehhez szerinte szükséges hozzátenni a betegek autonómiájának és a szociális igazságosságnak az elvét.

A szervezetek szerint a jelenlegi megfogalmazás nem segít abban, hogy az orvosok mindenkinek egyenlő színvonalú egészségügyi ellátást biztosítsanak, miközben folyamatos nyomás alatt vannak a piaci erők részéről. A három szervezet egy új etikai kódexet tett közzé a Lancet nevű brit orvosi folyóiratban, és az orvosképző intézeteket a kódex elfogadására sürgetik.