Budapest után Ózdon is postaládákat feszítettek fel, hogy ellopják a kikézbesített kopogtatócédulákat. A rendőrségre az elmúlt napokban összesen hét bejelentés érkezett, és a választások rendje elleni bűncselekmény miatt indítottak nyomozást.

Budapesten a X. kerületben egy lakótelep lépcsőházaiban törték fel a levélszekrényeket, ezen kívül megpróbálták a postásokat is lefizetni, hogy így jussanak hozzá a küldeményekhez. A rendőrségre eddig összesen nyolc bejelentés érkezett. Öt olyan postást már ki is hallgattak, akiknek pénzt ígértek a kopogtatócédulákért. A tanúvallomások alapján Budapesten egyelőre két embert keres a rendőrség a választási csalás ügyében. Ózdon legalább 19 postaládát feszítettek fel. Így Budapest után itt is rendőrségi nyomozás indult. “Hogy ezt ki törte föl, mikor törte föl, ezt nem tudom. Ki lettek szedve a kopogtatócédulák, hogy ezt miért csinálták, azt nem tudom” – mondja Bódi Mátyás.

A küldemény nem csak az üres, és egyébként könnyen fénymásolható ajánlószelvényt tartalmazza, hanem egy értesítőt is, amelyen ott a címzett neve és személyazonosító jele. Így nem okoz nagyobb gondot, hogy valaki más nevében töltsék a szelvényt, csak az aláírást kell odahamisítani. A hatóságok továbbra sem tudják, kinek milyen haszna van a dologból. Szakértők szerint a bejutásra esélyes pártok könnyedén összeszedik a szükséges 750 ajánlást, a tényleges szavazáshoz pedig a szelvényeknek semmi köze sincs. “A dolog önmagában nem alkalmas arra, hogy a választás normális lebonyolítását megzavarja” – Rytko Emilia, az Országos Választási Iroda titkárságvezetője.