Több korábbi szakmai állásfoglalással ellentétben a majdani új EU-tagországoknak az uniós belépéssel egyidejű euróövezeti csatlakozását javasolja a londoni Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) két vezető szakértője. Korábban az Európai Bankszövetség és az Európai Központi Bank is a túl korai tagság káros hatásaira hívta fel a tagjelölt országok figyelmét.

Willem Buiter, az EBRD főközgazdásza és Clemens Grafe elemző csütörtökön közzétett elemzésükben feleslegesnek és költségesnek nevezte azt az uniós előírást, amely az euróövezetbeli tagság előtt legalább két évi várakozást ír elő a csatlakozásra pályázóknak. A két szakértő szerint az eurócsatlakozásra várakozó országoknak az EU-belépés után le kell mondaniuk a tőkeáramlás ellenőrzéséről, s ez valutáikat spekulációs támadásoknak tenné ki a két év alatt.

Buiter és Grafe a londoni Gazdaságpolitikai Kutatóközpont (CEPR) által megjelentetett dolgozatban azt írja, hogy a valutauniós csatlakozás előtt az új EU-tagok nem élvezhetik a nemzetközi pénzügyi integráció összes előnyét, mert ezek csak akkor jelentkeznek, ha a valutakockázat eltűnik. A kényszerű kimaradásnak csak hátrányai vannak – áll a Dow Jones által idézett elemzésben.

A két EBRD-közgazdász elvetendőnek tartja azt is, hogy a majdani valutauniós tagoktól a csatlakozás feltételeként megkövetelik az infláció és a kamatszint leszorítását az euróövezetbeli szintre. Buiter és Grafe szerint a maastrichti feltételgyűjtemény sok egyéb eleme sem egyéb “üres rituálénál”, amelyeknek semmiféle értelmes céljuk nincs.

Az elemzés megjelenése előtt néhány nappal a londoni székhelyű Európai Bankszövetség (EBF) óvta az euró idő előtti meghonosításától a majdani új EU-tagokat. A 3 ezer uniós bank alkotta szervezet kedden kiadott jelentése szerint a jelenlegi tagok egy főre jutó jövedelmétől egyébként is messze elmaradó új uniós tagországok gazdasági növekedését hátráltathatja, ha túl korán belépnek az euróövezetbe is.

A bankszervezet ezt azzal indokolta, hogy az új tagországokban az EU-csatlakozás után egy ideig áremelkedésre kell számítani, s ezért nem szabad lemondaniuk a saját árfolyampolitika nyújtotta rugalmasságról. Az EBF-hez hasonlóan korábban a valutauniós jegybank (EKB) is az erőltetett ütemű eurócsatlakozás káros gazdasági hatásaira figyelmeztette a jelölt országokat.