Nagy márkáknak kijáró jogvédelmet élvez ezentúl Mahatma Gandhi neve és képe. A Gandhi nevének és a róla készült képeknek márkavédelmét a CMG Worldwide elnevezésű amerikai ügynökség szerezte meg – közölte pénteken Újdelhiben Tusar Gandhi, a függetlenségi harcos dédunokája.

Az India függetlenségét kivívó pacifista szabadságküzdelem vezetőjének – illetve családjának – jogait az a cég képviseli, amelynek jogvédelmi listáján már szerepel többek között Lady Diana, James Dean és Marilyn Monroe is.

“Nem szeretnék dédapám nevével vagy képével hurka- vagy fehérnemű-csomagolásokon találkozni” – indokolta meg elhatározását a dédunoka.

Aki tehát a jövőben használni akarja Mahatma Gandhi nevét vagy képét, annak előbb engedélyt kell kérnie erre a CMG-ügynökségtől. Tusar Gandhi egyúttal közölte, hogy a nem kereskedelmi felhasználás továbbra is ingyenes marad.

A befolyó jogdíjakat a dédunoka arra akarja fordítani, hogy helyreállítsák és múzeummá alakítsák át Gandhi feleségének egykori lakóházát Porbandarban.