Órákon belül szabadlábra kerülhet az a Nógrádban őrizetbe vett férfi, aki édesapja számára kitöltött ajánlószelvényeket vásárolt. A férfi azon bukott le, hogy egy rivális párt cédulagyűjtőjének is üzletet ajánlott. Kiskunmajsán közben kiderült, hogy a helyi lapban eladásra kínált szelvények kitöltetlen cédulák voltak, így nem indul bűntetőeljárás.

Õrizetbe vették azt a férfit, aki édesapja képviselőjelöltségéhez szükséges kopogtatócédulákat vásárolt – értesült a HavariaPress. A férfit választási rend elleni bűncselekmény gyanújával vették őrizetbe, és akár 3 évig terjedő börtönbüntetést is kaphat. A 32 éves férfi édesapja, a Nógrád megyei 3. számú választókerület egyik jelöltje, Dr. Czelenk Ferenc, nevére kitöltött kopogtatócédulákért összesen 2500 forintot fizetett. A képviselő-jelölt fiát összesen kilenc darab kopogtatócédula megvásárlásával gyanúsítják.

Másik két jelölő szelvényre ajánlatot tett papíronként 150 Ft-ért. A cédulákat gyűjtő férfit egyik “ügyfele” buktatta le, akinek összegyűjtött szelvényenként ígért pénzbeli juttatást. A kiszemelt eladó ugyanis egy rivális párt szelvénygyűjtője volt. Nem kezdeményezi a rendőrség a cédulavásárló előzetes letartóztatását – nyilatkozta az Indexnek Dávid Gyula, a Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság bűnügyi osztályvezetője. Tájékoztatása szerint erre sem a bűncselekmény súlya, sem társadalmi veszélyessége nem szolgáltatott alapot. Jelezte, az ügy körülményeit tovább vizsgálják, az eljárás akár hetekig is eltarthat.

Mégsem tesz feljelentést Kiskunmajsa jegyzője az ellen az apróhirdetést feladó személy ellen, aki kopogtatócédulákat kínált eladásra az önkormányzat hetilapjában – értesült hétfőn az MTI magától a jegyzőtől. Csávolszki László elmondta: az eset kapcsán alaposan tanulmányozta a Büntető Törvénykönyv ide vonatkozó jogszabályait, és értelmezve a fogalmakat arra a következtetésre jutott, hogy a szóban forgó helyzetben nem történt bűncselekmény.

Az eladásra szánt kopogtatócédulák ugyanis üres nyomtatványok, a törvény pedig az ajánlásokkal kapcsolatos juttatást, tehát a kitöltött ajánló szelvényekkel való üzletelést bünteti – húzta alá. A jegyző tájékoztatása szerint a további tisztázás során fény derült az apróhirdetést feladó személy kilétére. Csávolszki László szavai szerint tisztességes, becsületes majsai polgárról van szó, aki meghallgatása során bevallotta, hogy tréfának szánta a hirdetést. Ennek felvétele és közzététele pedig figyelmetlenség következménye. Ferenczi László alezredes, a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője az MTI érdeklődésére közölte: a rendőrség vizsgálja az eset körülményeit, azt, hogy felmerülhet-e az alapos gyanú a bűncselekmény elkövetésére.