Egy brit bíróságon szabadlábra helyezték óvadék ellenében azt az algériai férfit, aki állítólag részt vett a szeptember 11-i terrortámadások elkövetőinek pilótakiképzésében. Lotfi Raissi ellen a brit bíró többszöri felszólítására sem szolgáltattak bizonyítékot az amerikai hatóságok.

Óvadék ellenében szabadon bocsátotta a szeptember 11-i Amerika-ellenes terrortámadások elkövetőinek kiképzésével gyanúsított algériai pilótát egy brit bíróság. Timothy Workman bíró korábban már jelezte türelmetlenségét, mivel az Egyesült Államok hatóságai nem szolgáltattak bizonyítékokat az algériai férfi ellen.

A 27 éves pilóta letartóztatását még az FBI kérte a brit hatóságoktól 2001. szeptember 21-én. Az Egyesült Államok többször kinyilvánította, hogy gyilkosság kitervelése miatt emelnek majd vádat ellene, és kérte kiadatását. Lotfi Raissit azonban hivatalosan egy 2000 júniusában elkövetett okirat-hamisítással vádolták, és azzal gyanúsították, hogy hamis adatok alapján segített egy honfitársának politikai menekültkérelemért folyamodni.

Noha John Ashcroft, az Egyesült Államok legfőbb államügyésze kijelentette: nem valószínű, hogy Raissire halálbüntetést rónának ki a jelenlegi vádak alapján, Nagy-Britannia nem adhatja ki a férfit, mivel csatlakozott egy nemzetközi egyezményhez, melynek aláírói megállapodtak: nem adnak ki vádlottat olyan országnak, ahol halálbüntetésre számíthat – írja a BBC News.