A Európai Unió törvényhozása jelenleg dolgozik a javaslaton, mely elfogadása esetén minden, az interneten forgalmazott digitális termék forgalmi adó-köteles lenne.

Az uniós pénzügyminiszterek tanácsa várhatóan a mai napon ad zöld utat a törvénytervezetnek, mely ezután kerül majd az Európa Parlament elé végleges elfogadásra. A tervezet elfogadása után minden olyan kereskedelmi tranzakció adókötelessé válna, mely “kábelen keresztül”, vagyis letöltés útján jút el a fogyasztóhoz. Az “ÁFA-kötelezettség” vonatkozna nem EU-tagországból történő vásárlásra, viszont hatálya nem terjedne ki nem Uniós országba történő eladásra. A javaslat értelmében a forgalmi adó-kötelezettség alá eső Európai Unión kívüli cégek, illetve magánszemélyek kötelesek lesznek egy – bármely – Uniós tagország megfelelő hatóságánál regisztrálni.

Az online forgalmi adó a digitális úton forgalmazott termékekre, tehát a letöltött szoftverekre, médiatartalmakra és igénybe vett szolgáltatásokra vonatkozik. Az online adószedés megvalósítása leginkább technikai akadályokba ütközik: az adóköteles tranzakciók létrejöttéhez a résztvevők adóügyi státuszának valós idejű azonosításához van szükség. Elemzők szerint a törvény életbe lépésének idejétől függetlenül 2003 előtt semmiképpen nem indulhat be az online forgalmi adó rendszere.

Az Egyesült Államokban 2001 őszén hosszabbították meg az online forgalmi adó szedésének moratóriumát. Az USA részéről korábban több támadás érte az Európai Unió politikáját, az amerikai információtechnológiai szövetség elnöke szerint az Uniónak meg kellene várnia a globális szabályzás megszületését.