A templomokban lehet, a plébániahivatalokban azonban, csakúgy mint a polgármesteri hivatalokban, nem lehet ajánlási szelvényeket gyűjteni – nyilatkozta Tóth Zoltán, a Közép-Kelet-Európai Választási Szakértők Szövetségének főtitkára csütörtökön az MTI-nek.

A választási szakember, aki korábban éveken át az Országos Választási Iroda vezetője volt, elmondta, hogy a plébániahivatal épp olyan munkahely, mint bármely más, hasonló szervezet, ezért a törvényi tilalom érvényes rá. Ugyanez a helyzet a közhivatalokkal, így például a polgármesteri hivatalokkal is. Tóth Zoltán szerint téves az újpesti választási bizottság ez ügyben hozott jogértelmezése. A polgármesteri hivatalokban ugyanis tilos ajánlási szelvényeket gyűjteni. Ez a tilalom pedig nemcsak a pártokra, hanem mindenkire vonatkozik. A kerület egyébként azzal indokolta ezt a lépést, a gyűjtőláda elhelyezését a polgármesteri hivatalban, hogy az idős embereknek akarnak segíteni így, mivel azok félnek ajtót nyitni az idegeneknek.

Tóth Zoltán közölte: ez a helyzet úgy rendezhető törvényesen, ha az urnát napközben kiteszik az utcára, s ott gyűjtik az ajánlási szelvényeket. Természetszerűleg gondoskodni kell az urna őrzéséről, s éjszakára pedig el kell zárni a ládát. A szakértő szerint fontos a törvény szelleme is, amelyre a helyi választási bizottság hivatkozik.Adott esetben azonban a törvény szövege egyértelműen megtiltja a polgármesteri hivatalban, mint hatósági épületben az ajánlási szelvények gyűjtését. A gyűjtés számára nyitott helyek kapcsán Tóth Zoltán megjegyezte, hogy ott, ahol nem tiltja a törvény, mindenütt lehet a szelvényeket gyűjteni. Így a különböző közcélú építményekben, például a művelődési házakban, vagy a templomokban is, mivel ezek is közösségi létesítmények. Ezeknek az épületeknek az irodai helyiségeiben azonban természetszerűleg szintén nem lehet ajánlásokat gyűjteni.