A jugoszlávkülügyminiszter a hét végén megerősítette, hogy a szövetségi kormány megfigyelői státust kért a hágai Nemzetközi Törvényszéktől a Slobodan Milosevic volt jugoszláv államfő elleni perben.

Pénteken a belgrádi állami RTS televízió brüsszeli forrásokra forrásokra hivatkozva szellőztette meg a hírt, hogy a jugoszláv kormány még február 12-én, a per első napján fordult ilyen értelmű kéréssel a nemzetközi büntetőtörvényszékhez. A kormány állítólag azt is kérvényezte, hogy kapjon betekintést minden fontos iratba, amely a per tárgyát képezi.

“Szövetségi külügyminiszterként én nyújtottam be a hivatalos kérelmet a törvényszékhez még a per kezdetén. Remélem, hogy pozitív lesz a válasz,” közölte Goran Svilanovic nisi látogatása alkalmával.

Magyarázata szerint a kormány képviselőjének nem Milosevic miatt kell Hágában menni, hanem amiatt, mert “fontos perről van szó, amely érdekli a polgárokat és a jugoszláv, illetve a világsajtót”.

Zoran Djindjic szerbiai kormányfő bírálta a szövetségi kormány kezdeményezését, mondván, nem ez a legjobb módja az állami érdekek védelmének. Álláspontja szerint Belgrád eleget tett nemzetközi kötelezettségének, amikor Milosevicet kiadta Hágának, ezért ezentúl már csak a törvényszékre tartozik, hogy mi lesz a volt jugoszláv elnök további sorsa. Az országnak nem a múltjával, hanem a jövőjével kell foglalkozni – mondta Djindjic.

Jugoszláviában a Milosevic-per kapcsán vita bontakozott ki a szerbiai kormánykoalíción belül arról, hogy az állam ülhet-e tétlenül, amikor a volt államfő ellen folyik a per. Dragoljub Micunovic jugoszláv parlamenti elnök több alkalommal szorgalmazta – s a kormánykoalíción belül többen egyetértettek vele -, hogy az állam alakítson jogászokból álló csoportot, amely segítené Milosevic védelmét.

Micunovic azzal érvelt: ha a törvényszék a volt jugoszláv elnököt népirtás vádjával elítéli, azzal az egész népet és az országot tenné felelőssé.