Hanyag kezelés vétségének alapos gyanúja miatt az ügyészséghez fordul az SZDSZ Orbán Viktor miniszterelnök elmúlt heti bostoni útjával összefüggésben.

Gusztos Péter szabad demokrata ügyvivő vasárnap, a Malév egyik budapesti irodája előtt tartott sajtótájékoztatóján kiosztott egy 1999-ben született kormányrendeletet, amelyben az olvasható: “amennyiben az állami protokoll feladatok teljesítése körében az utaztatáshoz külön repülőgép igénybevétele szükséges, a beszerzést a Malév Rt.-vel kell lebonyolítani.”

“Azt látjuk hogy a miniszterelnök, illetve hivatala jogszabályt sértett: aránytalanul sok pénzt költöttek el erre az útra és nem tartották be a saját maguk által meghozott szabályokat,” – fogalmazott az SZDSZ ügyvivője utalva arra, hogy a kormányfő egy 32 millió forintért bérelt különgéppel utazott, amelyet nem a Malévtól béreltek.

Gusztos Péter azt szeretné: derüljön ki hogy miniszterelnöki diplomáciai vizit, vagy magánút volt-e Orbán Viktor bostoni látogatása.

“Ha magánút volt, derüljön ki: miként fordulhatott elő, hogy a miniszterelnök a köz pénzét költi a magánútjára,” tette hozzá.

Megjegyezte: ha diplomáciai út volt, akkor annak kell kiderülnie, hogy megteheti-e Magyarországon a miniszterelnök, hogy a saját maga által aláírt rendeletet nem tartja be.

Gusztos Péter úgy vélte: ez az út nehezen minősíthető hivatalos diplomáciai programnak, hiszen – mint mondta – hivatalos diplomáciai esemény ezen út alkalmával nem történt.

“Ez az út magánútnak minősíthető, és mint ilyen, nem finanszírozható közpénzből,” tette hozzá.