A Microsoft peres ügyeiben eljáró szövetségi bíró arra kötelezi a szoftvercéget, hogy a közelmúltban napvilágot látott Windows XP és Windows XP Embedded operációs rendszerek forráskódját tegye elérhetővé a vele pereskedő kilenc amerikai állam, valamint a bíróság szakértői számára.

Mint ahogy arról a napokban beszámoltunk, az óriáscéggel immár hosszú évek óta perben álló amerikai államok beadványban kérték a szövetségi bíróságot, hogy az utasítsa a Microsoftot a Windows operációs rendszerek forráskódjának elérhetővé tételére. A Microsoft a beadvány beadásakor úgy vélekedett, hogy a bíróság elutasító választ ad majd rá, és a cég képviselői azt is elmondták, hogy a Microsoftnak esze ágában sem áll, hogy bárki részére nyilvánosságra hozza a Windows XP forráskódját. Ezek szerint a Microsoftnak most csalódnia kell, ugyanis Colleen Kolar-Kotelly bírónő határozatban utasítja a szoftvercéget arra, hogy az említett szoftverek forráskódját a bírósági ügyek rendezéséig a felperesek számára elérhetővé tegye.

A mostani forráskód nyilvánosságrahozási ügy mozgatórugója az, hogy a pereskedő amerikai államok már hosszabb ideje azon dolgoznak, hogy a bíróság kötelezze arra a Microsoftot, hogy jelentessen meg egy olyan, minden eddiginél olcsóbb és egyszerűbb Windows operációs rendszert, mely többek között mentes az olyan sallangoktól, mint például az integrált webböngésző, vagy internetes levelezőprogram. A Microsoft az eddigiekben határozottan ellenállt az ilyen javaslatoknak, mondván, hogy a Windows operációs rendszer forráskódja olyan összetett, hogy lényegében nem lehet az államok által javasolt, úgymond kiherélt Windows-t kivitelezni, most azonban várhatóan nem tehet mást, mint hogy rendelkezésre bocsátja a bíróság által előírt forráskódokat.

Érdekesség, hogy a Microsoft legújabb operációs rendszere, a Windows XP az eddigiekben nem játszott főszerepet az immár több mint négy éve zajló Microsoft-féle trösztellenes perekben, és a szakértők most azon a véleményen vannak, hogy a Microsoftot mindenképpen kényesen érinti, hogy a bírósági tárgyalótermekben immár a Windows XP is előtérbe került. A Microsoft a bíróság mostani határozatát követően egyébként már sokkal visszafogottabban nyilatkozott a Windows XP forráskód elérhetővé tételével kapcsolatban, ugyanis Jim Desler, a Microsoft szóvivője többek között azt nyilatkozta, hogy a Microsoft a Windows XP forráskód kezelésével és vizsgálatával kapcsolatban szoros együttműködést kíván folytatni a felperesekkel. Az persze már más kérdés, hogy a hatályos bírósági határozat értelmében mást nem is nagyon tehetne a szoftvercég.