Beperelte az Oktatási Minisztériumot több egyetemi oktató. A Széchenyi Professzori Ösztöndíjas tudósok szerint a minisztérium utólag egyoldalúan módosította a díjazás feltételeit, és ezzel havonta 100 ezer forinttal rövidíti meg őket. A minisztérium viszont mindent törvényesnek tart.

Eddig 2000 felsőoktatási oktató kapott Széchenyi Professzori Ösztöndíjat. Ezt 1997-ben azért hozták létre, hogy a legjobb oktatók négy éven keresztül jelentős anyagi támogatást kapjanak. Az ösztöndíj összegét az előző évi minimálbér nyolcszorosában határozták meg. Az idei költségvetési törvényben azonban módosítottak a számításon. Az oktatók ezért 320 ezer helyett 100 ezer forinttal kevesebbet kapnak. Örkény Antal egyetemi docens szerint a kormány egyoldalúan módosította a velük kötött szerződést, ezért fordultak bírósághoz:

“A kormány, amelynek a miniszterelnöke épp a kampánybeszédében azt mondta, hogy szerződést kíván kötni a polgárokkal, egyszerűen megszegi azt a korábbi szerződést, amelyet megkötött kétezer, illetve jelenleg már csak ezer Széchenyi-ösztöndíjassal. Ezt tartjuk a legaggályosabbnak.” A minisztérium vezetői szerint sem jogi, sem erkölcsi szempontból nem támadható az utólagos módosítás. A tárca helyettes államtitkára szerint az oktatók elégedettek lehetnének, mert az idén 8 százalékkal többet kapnak, mint tavaly. Mivel a minimálbér tavaly nagymértékben emelkedett, az államtitkár szerint a többi oktatóval szemben méltánytalanul magas összeget kellene fizetni az ösztöndíjasoknak.

“A Széchenyi Professzori Ösztöndíjasoknak, hogyha a költségvetési törvény szerint kifizetnénk a 60 százalékkal magasabb bért, kétszer annyi bért kellene kifizetni, mint amennyivel a magyar felsőoktatás összes doktori iskoláját támogatják” – nyilatkozta Kiss Ádám, az Oktatási Minisztérium helyettes-államtitkára. Az oktatók szerint az is sajnálatos, hogy az ösztöndíjak egyoldalú csökkentése épp Kiss Ádám helyettes-államtitkár, és Pálinkás József oktatási miniszter idejére esik, mert korábban ők is részesültek ebben az anyagi elismerésben.