A brit felső bíróság kimondta az európai uniós jogszabályok felsőbbséget élveznek az angol törvényekkel szemben, így “kilogrammban” kell számolni.

A brit felső bíróságon is pert vesztett az az öt angol kereskedő, akik a több évszázados brit mértékrendszer létjogosultságáért folytatnak hadjáratot. A brit felső bíróság hétfőn ugyanis kimondta, hogy a brit kormány által is elfogadott európai uniós jogszabályok felsőbbséget élveznek az angol törvényekkel szemben, azaz a kereskedőknek alkalmazkodniuk kell a 2000-ben európai unió szerte bevezetett metrikus rendszerhez. A köznyelvben csak “a tízes mértékrendszer mártírjainak” nevezett kereskedők demokráciaellenesnek tartják, hogy a rendelkezés értelmében bűncselekménynek minősül a termékek fontra, nem pedig kilogrammra való árusítása, és a brit felső bíróság előtt megtámadták azt az 1985-ös mértékegységekről elfogadott brit törvény alapján.

Mind az öt kereskedőt korábban bűnösnek mondta ki az illetékes angol bíróság, amiért a metrikus súlymértékrendszer bevezetése után megtagadta az áttérést portékájának grammban, kilogrammban való árusítására. A kereskedők ügye országszerte támogatásra talált, a grammtól, kilogrammtól idegenkedő közvélemény 250 ezer font adományt gyűjtött össze a jogi csatározás támogatására. Hétfői ítéletükben a brit felső bíróság bírái kimondták, hogy az európai uniós jogszabályok elsőbbséget élveznek a brit törvények fölött. Rámutattak arra, hogy a fogyasztónak jogában áll fontban kérni az árut, és tudni az annak megfelelő árat, a kereskedő azonban köteles kilogrammban mérni és számolni. A testület elismerte ugyan az ügy közérdekűségét, ám nem engedélyezte, hogy a kereskedők a legfelsőbb bírói hatalmat gyakorló lordok háza bírái vigyék a problémát.

A kereskedők szóvivője a demokrácia halálának nevezte a döntést, mondván az azt mutatja, hogy “a brit parlament döntését felülbírálhatja egy demokratikus ellenőrzésen kívülálló, nem választott bürokraták gyülekezete által elfogadott rendelkezés.” Bejelentette, a bírósági határozat ellenére négyen a parlament felsőháza elé kívánják terjeszteni ügyüket, ötödik társuk az Emberi Jogok Európai Bíróságához kíván fordulni.