A Legfelsőbb Ügyészség (LÜ) tegnap megkezdte annak a dokumentumnak a tanulmányozását, melyet Juszt László a napokban juttatott el Polt Péterhez. A televíziós újságíró azt kérte: derítsék ki, hogy az irat tartalma megalapozza-e bűncselekmény alapos gyanúját, ha igen, indítsanak büntetőeljárást.

Deutsch Tamás ifjúsági és sportminiszter ugyancsak a legfőbb ügyészhez fordult, mert szerinte rágalmazza őt “az újságírók között terjesztett, fénymásolt szöveg”. A politikus a múlt héten egy sajtótájékoztatón azt jelentette be, hogy az iromány miatt a rendőrséghez fordult.

“Ki a rágalmazó mögött álló Virág elvtárs? Ez itt a kérdés” – mondta akkor Bacsó Péter A tanú című filmjére utalva Deutsch aki megjegyezte, bízik abban, hogy Virág elvtárs kilétére fény derül. A Népszava úgy tudja, hogy a bejelentéssel ellentétben egyetlen politikai vagy bulvárlap sem kapott ilyen iratokat.

Horányi Miklós, a LÜ szóvivője elmondta, az illetékes osztály vizsgálja, hogy a Juszt-féle dokumentum – tartalma alapján – értékelhető-e feljelentésként, s ha igen, nyomozást vagy feljelentéskiegészítést rendelnek-e el, illetve megtagadják-e a nyomozást. A szóvivő azt is közölte, hogy Deutsch Tamás beadványa sem minősül feljelentésnek, legfeljebb bejelentésnek, ezért további sorsáról is csak a vizsgálódás után határoznak.

Az irat tartalmáról részleteket nem közöltek, a Népszava mindössze annyit tudott meg, hogy egy közjegyző előtt tett nyilatkozatról van szó. Ebben valaki terhelő adatokat közölt Deutsch Tamásról. A titkos vallomás állítólag egy több százmillió forintos csalásról szól, melyben a nyilatkozattevő szerint – szerepe volt Varga Tamásnak, a Fidesz korábbi gazdasági tanácsadójának is. Vargát jelenleg nemzetközi elfogatóparanccsal körözik.