Dán, holland és angol repülőterek mintájára Ferihegyen is tervezik a biometrikus azonosítók bevezetését. Sőt bankokban, valamint munkahelyeken is kísérleteznek vele. Sokan a Nagy Testvér felé tett lépésnek tartják alkalmazásukat.

Szeptember 11-e után az amerikai tőzsdén a befektetők elkezdték vásárolni a különböző biztonságtechnikai cégek papírjait, amelyek korábban – mint azt több elemző is elmondta – a kutyát sem érdekelték. – cégek (Kroll, Armor, Holding) részvényeinek értéke mára duplájára, sőt triplájára emelkedett a szeptember elején jegyzettnek.
Mostanában egy régi-új technológia tartja izgalomban a biztonsági szakmát: a biometrikus azonosító. Egy-egy emberi testrész biometrikus képe úgy rajzolódik ki, hogy a számítógépes program a kontúrvonalakat, az éleket, a színeket, az ujjlenyomatot, a hangot matematikai számsorokká alakítja, amelyek így már a számítógépek számára is értelmezhetőkké válnak. A komputereknek ezután már csak az adatbázisukban található – munkatársak listája, támogatásra, segélyekre szorulók névsora, körözött személyek nyilvántartása – adatokkal kell az azonosított ember jellemzőit összevetni.

Magyarországon is terjed

A világpiacon megfigyelhető tendenciáknak megfelelően beléptetési célra a biometrikus eljárások közül Magyarországon is a kézgeometria alapján azonosító eszközök, rendszerek a legelterjedtebbek. Csak néhány cég a biometrikus eszközök hazai felhasználói közül: Erste Bank, K & H Bank, Postabank.(…)

Adatvédelmi aggályok

Az emberazonosító technológiával kapcsolatban többször felvetődik az erkölcs és a törvényesség kérdése. Vajon mi különbözteti meg az ellenőrzést az azonosítástól?(…)

DNS-sel szabad azonosítani

Jelenleg a rendőrség csak a rendőrségi törvényben meghatározott esetekben használhat titkos információgyejtésre például azonosító készülékeket, eszközöket, nyilvántartást és adatbázist. – Az arcazonosításról a hatályos jogszabályokban nincs szó, ám a fénykép őrzése például megtalálható benne – mondta Majtényi -, így értelmezés kérdése, hogy szabad-e vagy sem a rendőröknek arcazonosító technológiát használniuk. A volt adatvédelmi ombudsman azt is hozzáfezi, hogy ugyanakkor a DNS-sel való azonosításra szűk körben ugyan, de van törvényi felhatalmazása a benüldözőknek, holott ez is megváltoztathatatlan kódja az embernek, miként az arca is.(…)

Alkalmazások:

Büntetés-végrehajtó intézetek, ahol a fogva tartottakhoz érkező látogatókat azonosítják, hogy a látogatás ideje alatt ne cserélhessenek helyet

Gépjármevezetői engedélyek kiadásánál, hogy elkerüljék azt: a gépjármevezetők (különösen kamionsofőrök) több jogosítványt állíttassanak ki maguknak, vagy egymás között cserélgethessék azokat

Segélyezési rendszerek

Határellenőrzés (figyelemre méltó példa az amerikai Inspass eljárás, melyben az országba érkezőket olyan kártyával látták el, amely lehetővé tette számukra, hogy az elhelyezett biometrikus terminálokat használják, és elkerüljék a hosszadalmas sorban állást a bevándorlási hivatalnokoknál)

Személyi igazolvány (Bruneiban mintegy 700 ezer embert láttak el olyan chipkártya alapú azonosító igazolvánnyal, amely tulajdonosának ujjlenyomatadatait is tartalmazza)

Szavazó rendszerek, ahol a politikusok igazolják személyazonosságukat a parlamenti szavazások során; ennek segítségével megakadályozható, hogy “helyettesek” adják le voksaikat

Utazás és turizmus (a biometriai azonosítókat hordozó kártya lehetővé tenné, hogy az utazók a különböző, törzsutasok számára biztosított kedvezményeket igénybe vegyék, a határátlépést ellenőrző rendszerekben használják, valamint fizetési eszközként repülőjegyek vásárlásánál, szállodai költségek, bérautók díjainak kiegyenlítésénél valamennyit kényelmesen, egyetlen kártya használatával)

Internetes tranzakciók

Telefonos ügyfélszolgálatok (számos távközlési vállalat vezetője hangsúlyozza a biometria alkalmazását)

Krimibe illő biometria

Wolfgang Bach az 1999-ben napvilágot látott Az új technológiák kriminalisztikai felhasználásának lehetőségei címe könyvében ekként csoportosítja az ember biometrikus jellemzőit:

statisztikai adottságok: ujjnyom, kézgeometria, szem (írisz, retina), arcmérés (az arc rajza és hőképe)

magatartási adottságok: hang (beszédvizsgálat), ajakmotorika, mimika, aláírás (aláíráskép, írásdinamika)

(A teljes cikk a Magyar Hírlapban olvasható)