A Tocsik-perben a csalással vádolt jogásznő bűncselekmény hiányában történő felmentését kérte ügyvédje a Fővárosi Bíróságon (FB) pénteken előadott védőbeszédében.

A hat évvel ezelőtti privatizációs botrány kapcsán megvádolt Tocsik Márta az ÁPV Rt. külső tanácsadójaként 804 millió forintos sikerdíjat kapott azért, mert alkufolyamat során 8 milliárd forinttal csökkentette az önkormányzatok belterületi földekkel kapcsolatos követeléseit.

Tocsik Márta ügyvédje a vádhatósággal ellentétben azt hangsúlyozta, hogy a jogásznő nem tévesztette meg a belterületi földek ügyében az ÁPV Rt.-t, és érdemi munkát végzett. A védőbeszéd szerint az érdemi munka ez esetben maga az önkormányzatok képviselőivel lefolytatott tárgyalás, alkudozás és az így elért megegyezés volt.

Az ügyvéd a munka intenzitását illetően megjegyezte: Tocsik Márta tanácsadói munkájának kilenc hónapja alatt 6.000 telefonbeszélgetést bonyolított le az alkufolyamat résztvevőivel, 40 millió forintos költséggel.

A védőbeszéd során elhangzott: az ÁPV Rt. Tocsik Márta sikerdíjánál nagyobb összeget is fizetett ki külső tanácsadóknak.

A büntetőper hétfőn a további vádlottak védőbeszédeivel folytatódik.