Az Arago Rt. elállt a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete ellen indított pertől, amelyben az ötmillió forintos bírság kiszabás hatályon kívül helyezését kérte – közölte a cég pénteken a Magyar Tőkepiacban. A felügyelet az Aragot az Eravis részvényeire tett nyilvános vételi ajánlat kapcsán bírságolta meg.

Az ügy előzménye, hogy a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) tisztességtelen árfolyam-befolyásolás miatt 5 millió forintra bírságolta tavaly októberben az Aragót az Eravis részvényeire tett nyilvános vételi ajánlatával kapcsolatban. Ugynacsak 5 millió forint bírságott szabott ki a felügyelet az Arago Rt. meghatározó tulajdonosára, a Domestore Kft.-re.

A PSZÁF indoklása szerint az Arago az Eravis Rt. részvényeire tett nyilvános vételi ajánlatának közzététele előtt, 2001 júniusában, a Domestore-ral együttműködve olyan tőzsdei ügyletet kötött az Eravis részvényekre, amely kifejezetten az ajánlat minimális vételi árfolyamának manipulálását célozta. A kifogásolt ügylet eredményeképpen lényegesen alacsonyabb lett a felvásárlási árfolyam törvényi minimuma.