Csehországban hat hónap letöltendő szabadságvesztésre ítéltek egy 44 éves férfit, aki durván széttaposott egy sündisznót. Az ügy nagy vihart kavart az országban, ahol korábban ilyen esetekben csak feltételes büntetéseket szabtak ki.

Hathónapos letöltendő szabadságvesztésre ítéltek egy morvaországi férfit, aki tavaly ősszel több személy szeme előtt durván széttaposott egy sündisznót. A bíróság állatkínzásnak minősítette az esetet, s ezért szabta ki a rendkívül szigorú, példa nélküli büntetést.

Szemtanúk szerint a 44 éves férfi a sündisznót először néhányszor a kutyájának dobta, a játék után többször a földhöz vágta majd végül durván széttaposta. A bíróság előtt azzal védekezett, hogy a kutya már úgyis megharapta a sünt, s hogy az ne szenvedjen, ezért ő inkább megölte.

Az ügy nagy vihart váltott ki Csehországban. Éles vita alakult ki arról, hogy szükséges-e ilyen szigorúan büntetni az állatkínzásnak minősített eseteket vagy sem. Korábban ilyen esetekben a bíróság csak feltételes büntetéseket szabott ki.