A KPMG legutóbb megjelentetett tanulmánya szerint 2001-ben is világszerte meghatározó tendencia maradt az, hogy csökken a társasági adó. A nemzetközi tanácsadó, könyvvizsgáló és adószakértő társaság 68 országban végzett arról felmérést, hogy miként alakult a társasági nyereségadó az elmúlt időszakban.

Az összegzés szerint több európai uniós tagállam mérsékelte a társasági adót (vagy ahogy néhány országban hívják, a vállalati nyereségadót), közülük például Írország a várakozásoknak megfelelően a közelmúltban 20 százalékról 16 százalékra csökkentette ezt az adófajtát, így az OECD-országok között a legalacsonyabb szintet érte el. Emellett a közelmúltban jelentették be, hogy Dublin 2003-tól újabb jelentős lépésre határozta el magát, a 16 százalékos szintet 12,5 százalékra tervezi leszállítani.

Ha az egyes régiókat és országokat nézzük, az Európai Unióban, illetve a fejlett ipari államokat tömörítő OECD-ben az elmúlt évben a társasági adó csökkentése maradt a trend. Már a második éve egyetlen OECD-tagállam sem emelte ennek az adónak a szintjét, míg 12 tagország kifejezetten leszállította a társasági adó mértékét.

Az Európai Unió tagállamaiban a társasági adó átlagos szintje napjainkra 32,53 százalékra mérséklődött a 2001-es 33,68 százalékról. Tavaly Magyarország a 18 százalékos adószintjével a fejlett államok között még a legalacsonyabb szintet mondhatta magáénak. Ez a szint maradt idén is a társasági adó mértéke Magyarországon.

A KPMG adószakértője, Michael Glover a tanulmány szerint úgy vélte: a közelgő uniós csatlakozás várhatóan hatással lesz a magyarországi adózási rendre is, így a hazai törvényhozók minden bizonnyal nagyra értékelik majd az írországi adócsökkentések tanulságait.

Az adószakértő szerint a Magyarországon jelenleg alkalmazott 18 százalékos mérték is igen alacsony, egyes befektetők még ennél is alacsonyabb mértéket, sok esetben “0 százalékot fizetnek”. A Magyarországgal szomszédos államok közül tavaly egyedül Szlovákiában változott a társasági adó mértéke, nevezetesen 29 százalékról 25 százalékra csökkentették.