Nem helyezte előzetes letartóztatásba a Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány (MNÜA) vagyonának hűtlen kezelésével gyanúsított Hunguest Vagyonkezelő Rt. három volt vezető tisztségviselőjét a másodfokon eljáró Fővárosi Bíróság. A három vezető több milliárd forintos vagyonvesztést okozott a feltételezések szerint.

A bíróság szerint az első fokon eljáró Pesti Központi Kerületi Bíróság (PKKB) helyesen állapította meg határozatának indokait. A PKKB múlt csütörtökön azért utasította el a gyanúsítottak – Kovács Imre, Képes Csaba és Jávor Miklós – előzetes letartóztatásba vételét, mert álláspontja szerint önmagában az alapos gyanúban szereplő bűncselekmény súlyossága nem alapozza meg a szökés, elrejtőzés veszélyét.

Az előzetes letartóztatás elrendelésének különös indokai azért nem állnak fenn, mert a gyanúsítottak bejelentett lakcímmel, megélhetésüket biztosító jövedelemmel és megfelelő családi körülményekkel rendelkeznek. Továbbá tudtak arról, hogy ellenük vizsgálat folyik, a hatóságokkal pedig együttműködtek. A Fővárosi Bíróság a letartóztatás lehetőségének egyéb körülményeit vizsgálva úgy látta, hogy a nyomozás már előrehaladt, és túlnyomórészt okirati bizonyításon alapszik, ezért nem állapítható meg annak veszélyeztetése. A cselekmény jellegéből adódóan pedig nincs adat arra, hogy a gyanúsítottak bármilyen más szabadságvesztéssel fenyegetett bűncselekményt elkövetnének, vagy ennek veszélye felmerülne.

A három személyt különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezeléssel gyanúsítja a rendőrség. Az ORFK tavaly május 21-én rendelt el ismeretlen tettes ellen csalás alapos gyanúja miatt nyomozást az alapítvány hárommilliárd forintnyi vagyonvesztése ügyében. A MNÜA felügyelőbizottsági elnökének hűtlen és hanyag kezelés alapos gyanúja miatt tett eljelentését a Fővárosi Főügyészség az ORFK-ra továbbította, ahol egy másik feljelentés nyomán tavaly március 19-én már elrendelték a feljelentés kiegészítését.

Az alapítványt azzal a céllal hozták létre, hogy a volt szakszervezeti üdülők hasznosításával teremtsen fedezetet a szociális üdültetéshez. Az Állami Számvevőszék korábbi vizsgálata egyebek között megállapította, hogy az alapítvány tulajdonában már csak 42 millió forint értékű, az induló érték egy százalékát kitevő ingatlan van. Az ÁSZ megállapította, hogy az ingatlanok nyilvántartási értéke az alapításkor 4 milliárd forint volt, tényleges értéke azonban megközelíthette a 12 milliárdot. A Hunguest Rt. 1993 és 1998 között az ingatlanokat térítésmentesen használta és hasznosította az általa alapított kft.-ken keresztül. A MNÜA ingatlanait 1998 februárjában e kft.-kbe apportálta, az így szerzett üzletrészeket pedig a Hunguest Rt.-be. E folyamat következményeként az üdülési alapítvány közvetlenül már nem tulajdonosa az ingatlanvagyonnak.