Szerdán bűnösnek vallotta magát John Sankus, a DrinkOrDie crackercsoport egyik vezetője, egy virginiai bíróság előtt. Sankusra kétszázötvenezer dolláros bírság mellett öt évig terjedő szabadságvesztést szabhatnak ki.

Beérett az amerikai igazságügyminisztérium és vám- és pénzügyőrség tavaly decemberi nagyszabású letartóztatási akciója – hamarosan megszületik az első ítélet egy DrinkorDie-taggal szemben. A “Kalóz Akció” keretében letartóztatott John Sankus szerdán bűnösnek vallotta magát egy rendbeli szerzői jogsértésre való szövetkezésben. A 28 esztendős philadelphiai férfi vádalkut keretében vallott – ítélete, amelyet május 17-én hirdetnek ki, öt évig terjedő fogház és kétszázötvenezer dollár büntetés lehet.

Sankus egyike volt annak a nagyjából száz személynek, akiket tavaly decemberben tartóztattak le az Egyesült Államokban, Ausztáliában, Angliában, Finnországban és Norvégiában. A “Kalóz Akció” névre keresztelt rendőri hadjárat az egyik legrégebbi és legismertebb klasszikus crackercsoport, a DrinkorDie ellen irányult, amelyet az akkori a terrortól duzzadt hangulatban “a szoftverkalózkodás al-Kaidájaként” emlegettek. Az amerikai vámügy szerint a DrinkOrDie-t 1993-ban Moszkvában alapította egy Deviator nevet használó cracker. A warezhálózat tempósan fejlődött és 1995-re átlépte az orosz államhatárt és behálózta az egész világot. A tagok között vállalatvezetőket, egyetemi rendszergazdákat, nagy technológiai vállalatok és állami hivatalok alkalmazottait találta a hatósági vizsgálat – a crackerek túlnyomó része szolíd fehérgalléros munkaerő volt nappal és gonoszul kacagó szoftverkalóz sötétedés után.

A csoport hírnevét 1995-ben szerezte, amikor a hivatalos bemutató előtt kezdte terjeszteni a Windows 95 megtört verzióját. A kilencvenes évek közepe volt a DoD aranykora, ekkor szinte mindent feltörtek, ami kijött, a drága 3DStudiótól kezdve a mára teljesen elfeledett, jelentéktelen programokig. A Warez fanzin egy 1996-os kiadásában olyan hetet regisztrált, amelyen tizenhárom programot adott ki a csoport – aktivitásuk ezt követően (vélhetően a tagság fluktuációja miatt) csökkent, bár az új Photoshop-verziókat kötelező gyakorlatként még ekkor is bevállalaták egy napos átfutással. A warezoldalak nyilvántartásai szerint 2001 utolsó hét hónapjában 40865 feltört programot adtak ki crackercsoportok – ebből 411 érkezett a DoD-től.

Bob Krüger, a BSA szoftverkalózkodás elleni osztályának igazgatója úgy véli, a DoD korántsem ment át hanyatlásba. “Kétlem, hogy sok olyan program létezik, amelyre van igény és a DoD nem adta még ki.” – mondta. Krüger a csoportból elsősorban ForceKillt emelte ki, mint a világ legelitebb szoftvercrackereinek egyikét. Sankus egyébként a vádalku keretében bevallotta, hogy mintegy hatvan fő működését koordinálta. A tagok a legritkább esetben ismerték egymást személyesen vagy névről, általában csak nickként találkoztak és titkosított levelezést használtak. Sankust mindezek nyomán a hatóságok a DoD egy magas rangú tagjának nyilvánították (ezt a terrorizmus kontextusában tessenek érteni), tevékenységével 2,5 és 5 millió dollár közötti kárt okozott.