A brit rendőrség versenyt fut az idővel, hogy még a felbontás előtt megtalálja azokat a maró anyagot tartalmazó csomagokat, amelyeket ismeretlen tettesek küldtek Tony Blair brit korányfő feleségének és magas rangú brit női politikusoknak, köztük Tessa Jowell kulturális miniszternek.

A bélelt borítékban feladott kicsiny üvegek látszólag eukaliptusz olajos bőrápolót tartalmaznak, valójában nátronlúgos folyadékot rejtenek, amely belélegezve, bőrrel érintkezve súlyos hámsérülést, vakságot, sőt halált okozhat. A brit miniszterelnöki hivatalba, Cherie Blair címére küldött csomagot pénteken még felbontása előtt lefoglalták azután, hogy egy magát a Skót Nemzeti Felszabadító Hadsereg (SNLA) tagjának nevező, névtelen telefonáló tájékoztatta a The News of the World vasárnapi lap szerkesztőségét a csomagok szétküldéséről. Azt állította, hogy 16 csomagot postáztak a Munkáspárt, a Konzervatív Párt és a Liberális Demokrata Párt politikusainak és más közéleti személyeknek, és arra figyelmeztetett, hogy ha a hatóságok elhallgatják a “támadások tényét, más módszerrel megismételjük azokat. Képesek vagyunk tömegpusztító fegyverek készítésére és ha szükségesnek tartjuk, élni fogunk ezzel” – idézte a telefonálót vasárnap a The News of the World.

A szerkesztőség azonnal riasztotta a brit miniszterelnöki hivatalt, és a rendőrséget. Sir John Stevens londoni rendőrfőkapitány hét végi nyilatkozatában méltatta az újságírók gyors fellépését. A Scotland Yard terroristaellenes egysége által megindított országos méretű akcióban vasárnap délig hat csomagot sikerült fellelni, az Ausztráliában tartózkodó Cherie Blairé mellett egyet a kulturális minisztériumban, Tessa Jowell miniszternek címezve. Egy másikat Margaret Dunwoody asszonynak, a brit parlament közlekedési bizottsága nagytekintélyű vezetőjének küldték, egyet pedig a skót parlament egyik angol származású képviselője titkárnőjének szánták. – A hét végén akartam kipróbálni a terméket, gondolni sem merek arra, mi lett volna a következménye – hangoztatta a titkárnő a brit bulvárlapnak nyilatkozva. A bőrápoló készítményt “természetes bioterméknek” tüntették fel, részletes használatai utasítással. A rendőrség feltételezése szerint a “kozmetikummal” nem véletlenül vettek célba női politikusokat, Cherie Blairről köztudott, hogy a biotermékek nagy híve. A rendőrség attól tart, hogy a csomagok küldői megpróbálják beváltani fenyegetőzésüket, és egy nagyobb méretű akcióra, például a szigetországi vízkészletek megmérgezésére készülnek. Az SNLA három éve kilátásba helyezett egy ilyen támadást, ha nem vonják ki a brit katonákat Észak-Írországból.

A maroknyi, szélsőséges skót csoportot a hetvenes években alapította Adam Busby, a brit hivatásos hadsereg egy volt katonája az angolok Skóciából való kiűzésének céljával. Az SNLA a nyolcvanas években Margaret Thatcher akkori brit kormányfőnek, Károly walesi hercegnek, majd a kilencvenes évek közepén az akkoron még ellenzéki vezér Tony Blairnek küldött levélbombákat. A tavaly őszi amerikai anthrax-támadások idején a skóciai St. Andrews egyetemre, Vilmos hercegnek címezve postáztak fehér port tartalmazó levelet. A Scotland Yard kizárja, hogy a küldemények mögött más terrorcsoportok, köztük az északír Valódi IRA állna, gyanúja szerint sokkal inkább egyetlen személy akciójáról van szó. (Adam Busby a nyolcvanas évek levélbomba kampánya után Írországba menekült, ahol együttműködést ajánlott fel az Ír Köztársasági Hadseregnek, de az IRA állítólag már akkor elutasította azt.)