Németország hosszas jogi küzdelem után a közelmúltban végülis visszaszerezte internetes címét, amelyet még évekkel ezelőtt jegyeztetett be egy német társaság.

A www.deutschland.de internetcímet birtokló német internetes konzultációs társaság két éven keresztül küzdött a cím megtartásáért, a német kormány a napokban azonban hivatalosan is bejelentette annak visszaszerzését. Mint a német kormány sajtóközleményéből kiderült, az elhúzódó jogi vitában végülis kompromisszum született.

A www.deutschland.de címet birtokló Medianet GmBH a megállapodás szerint átadja az internetcím jogait a német államvezetésnek. A címet a kormány a jövőben az országot bemutató, hivatalos információs portáljához fogja felhasználni. Mint a Medianet menedzsere elmondta, a társaság feladta a küzdelmet, amely egyre komolyabb pénzügyi terheket rótt a cégre. “Természetesen nem örülünk, hogy így alakult” – mondta Marc Schneeweis, a társaság menedzsere. “Az egész jogi vita kezdett óriási összegeket felemészteni.” A medianet egyébként 1995 óta rendelkezett az internetcím feletti jogokkal.

Mivel az internetes címek bejegyeztetésében az internetes vállalatok gyakran sokkal gyorsabban cselekednek, mint a kormányok, számos ország internetcíme alatt nem a kormány hivatalos oldala fogadja a látogatót. Az America.com tulajdonosa például egy floridai társaság, amely magát az Egyesült Államok vezető e-mail szolgáltatójának tartja. A Rossiya.ru, China.com, és India.com internetcímek hasonlóképp üzleti weboldalakat rejtenek.

A német kormány a közelmúltban visszaszerezte több olyan internetcím jogát, amely a német belügyminisztérium különféle névalakja alatt volt elérhető, és neonáci tartalomra mutatott.