Elfogultság miatt a Legfelsőbb Bírósághoz terjesztette fel hétfőn az úgynevezett székesfehérvári maffiaügy iratait a Fejér Megyei Bíróság, kérve, hogy a legfőbb bírói testület jelölje ki az eljárást lefolytató bíróságot.

Elfogultság miatt a Legfelsőbb Bírósághoz fordult a Fejér Megyei Bíróság, azt kérve, hogy a legfőbb bírói testület új lefolytató bíróságot jelöljön ki a székesfehérvári maffiaügyben. Soós Gyula, a megyei bíróság elnöke elmondta: a Központi Ügyészségi Nyomozó Hivataltól múlt héten szerdán érkezett meg Székesfehérvárra a vádirat, amellyel a titkos ügykezelés szabályai szerint bántak. Hozzátette: a bírák, akikre a megyei bírósági kollégium vezetője kiszignálta a per tárgyalását, arra tekintettel, hogy ismerik a vádlottak többségét, elfogultságot jelentettek be.

A székesfehérvári maffiaügynek 23 vádlottja van, nyolc rendőrtiszt vagy tiszthelyettes, egy nyugalmazott rendőrtiszt, egy ügyész, egy ügyészségi nyomozó, egy büntetés-végrehajtási munkatárs, két ügyvéd, egy ügyvédjelölt és nyolc civil. A vádirat szerint az ügyben többrendbeli – súlyosabban is minősülő – hivatali vesztegetés bűntettét, többrendbeli vesztegetés bűntettét, többrendbeli bűnpártolást és hivatali visszaélés bűntettét, különleges személyi adatokkal való visszaélés bűntettét, hamis tanúzásra való felhívás vétségét, hivatalos személy által elkövetett közokirat-hamisítás bűntettét, valamint több különböző vagyon elleni bűncselekményt valósítottak meg. Egyes vádlottak az államtitoksértés bűntettét is megvalósították, amelyre tekintettel a Belügyminisztérium a bűnügyet a szigorúan titkos minősítéssel látta el.

Polt Péter legfőbb ügyész és Orbán Péter országos rendőrfőkapitány tavaly június 19-én rendkívüli sajtótájékoztatón jelentette be, hogy mintegy húsz személyt gyanúsítanak különböző bűncselekményekkel, köztük hivatali vesztegetéssel és visszaéléssel, hivatásos személy által elkövetett bűnpártolással, továbbá államtitoksértéssel az egyik megyeszékhelyen.