A parkolási bírságot nem fizető sofőrök autóját is lefoglalhatják, ha a jogerős fizetési meghagyás ellenére sem fizetik be tartozásukat. A bliccelő autósok ellen számos pert nyert parkolási társulás ügyvezetője elmondta, hogy az autósoknak mindössze 10-20 százaléka fizeti be idejében a büntetést.

Miután az autóklub elveszítette a pert, amit a nem fizető autósok adatainak kiszolgáltatása miatt indított, sok nem fizetőnél hamarosan kopogtathat a végrehajtó. Bár a Magyar Autóklub ügyvédje, Kovács Kázmér az [origo]-nak elmondta: valószínűleg fellebbeznek az ítélet ellen, a parkolási társulásokat a bírósági döntés megerősítette abban, hogy jogosan követelik a tartozást a nem fizető autósoktól.

Az autósok mindössze 10-20 százaléka fizeti be a büntetést – monda a Budapesti Önkormányzati Parkolási Kft. ügyvezetője, Novák Péter. Az ügyvezető elmondta, hogy jelenleg 30-40 perük van folyamatban, de van olyan ügyük is, amelyben már jogerős ítélet született. A jogerős fizetési meghagyással zárult ügyekben, ha még mindig nem fizet az ügyfél, akkor a végrehajtó intézkedik. A 10-15 ilyen eset között van olyan nem fizető, aki 10 ezer forinttal tartozik a kft.-nek és van, aki 100 ezerrel. Az ügyvezető elmondása szerint a legkézenfekvőbb megoldás az autó lefoglalása, amihez minden joguk megvan.

A parkolási díj (területenként változik) minimum óránként 100 forint. Ennek tízszeresét kell befizetnie annak, aki 5 napon belül kifizeti a büntetést, és 26-szorosát annak, aki később. Ha az ügyfél nem hajlandó fizetni, és jogi útra terelődik az ügy, akkor ehhez még hozzájön legalább 5 százalék kamat, ügyvédi költség (ami pár ezer forint) és illeték.

Az autóklub amiatt indított pert, mert úgy gondolták, hogy jogszerűtlen az az eljárás, hogy a Belügyminisztérium kiadja a parkolási társulásoknak a nem fizető, szabálytalanul parkoló autósok adatait. Az autóklub első fokon elveszítette a pert.