A nemzetközi terrorizmus felszámolásáról és okainak megszüntetéséről fogadtak el közös nyilatkozatot a brit Nemzetközösség tagjai négynapos csúcstalálkozójuk keddi zárónapján.

  • A terrorizmust semmi sem igazolhatja. Mivel a terrorista cselekedeteknek nincs magyarázata, ezért fel kell számolni azokat. A legnagyobb kihívás azonban e hitvány tettek okainak meghatározása és a megszüntetésükre irányuló megfelelő válaszlépések kidolgozása – olvasható a hétoldalas nyilatkozatban. A szöveg megállapítja, hogy a terrorizmus a világ összes országára és az egész emberiségre fenyegetést jelent tekintet nélkül vallásra, kultúrára, nemzeti hovatartozásra és etnikumra. A brit Nemzetközösség tagjai szombaton már elfogadtak egy tervezetet, amely jogi és pénzügyi intézkedéseket is előirányoz a terrorizmus elleni harc érdekében.

Az AP jelentése szerint az ausztráliai Coolumban rendezett csúcs résztvevőinek Zimbabwe kérdésében ugyanakkor nem sikerült a terrorizmus ellen vállalt közös fellépésükhöz hasonló egységfrontot kialakítaniuk: egyes tagok továbbra is ellenzik, hogy a szervezet felfüggessze a dél-afrikai ország nemzetközösségi tagságát, ahol – a közösség szerint – Robert Mugabe elnök megpróbálja manipulálni a héten végén esedékes elnökválasztást. Malajzia, valamint néhány afrikai és karib-tengeri ország határozott ellenállása miatt a Nemzetközösség hétfőn úgy döntött, hogy egyelőre nem vezet be szankciókat Zimbabwe ellen, inkább megfigyelőket küld a választások tisztaságának ellenőrzésére.