Az Oxfam Community Aid Abroad ausztrál jogvédő szervezet legfrissebb jelentése szerint a Nike és az Adidas indonéziai beszállítóinál továbbra is embertelen körülmények között dolgoznak a munkások – közölte a BBC. Az Adidas már visszautasította a vádakat, de az Oxfam az érintett termékek bojkottjára szólít fel.

Az Oxfam és más emberjogi szervezetek az utóbbi években több jelentést is kiadtak a sportszergyártók munkásainak durva kizsákmányolásáról. Egy tavaly februári jelentés szerint a dolgozókat többször szexuálisan molesztálták, szóbeli és fizikai támadásnak voltak kitéve, túlóráztatták őket, és rendes egészségügyi ellátást sem kaptak. A Nike akkor megígérte, hogy változtat a munkakörülményeken. A vezetőknek felkészítő tréningeken kell részt venniük, törvényben foglalt jogaikról és kötelességeikről pedig pontos tájékoztatást adnak a munkásoknak és a vezetőknek egyaránt. Az egészségügyi problémák vizsgálatára független megfigyelőket kérnek majd fel.

Az Oxfam most arról akart meggyőződni, történt-e valamilyen előrelépés az ügyben. Az idei jelentés szerint a munkások körülményei nem változtak, a napi kereset alig éri el a két dollárt (550 forint), a szakszervezeti tagokat megfélemlítik, a gépek rengeteg sérülést okoznak. A szervezet a fogyasztókat is figyelmezteti: ne vásároljanak olyan terméket, amiről nem tudják, milyen körülmények között készült. Az Adidas szóvivője már visszautasította a jelentésben foglalt vádakat. Mint mondta, a fizetéseket már megemelték, a szakszervezeteket pedig arra buzdítják, hogy vegyenek részt intenzívebben a gyárak életében.