Az eddig bolti sorozatgyilkossággal vádolt Erdélyi Nándor bűnösségét már csupán egy bűncselekmény, a csepeli kettős gyilkosság miatt kéri kimondani a Legfőbb Ügyészség. A korábbi vádat csütörtökön a Legfelsőbb Bíróságon megkezdődött másodfokú büntetőperében módosították.

A Fővárosi Főügyészség korábbi vádirata szerint a vajdasági születésű, jugoszláv állampolgárságú magyar férfi, Erdélyi Nándor volt a bolti sorozatgyilkos. Õ volt az, aki viszonylag kis forgalmú üzletekbe, záróra körüli időben ment fegyverrel rabolni. A vádirat szerint 1998 január 7-én Erdélyi egy fejlövéssel megölte a Rákóczi úton egy sprtbolt eladóját, zsákmánya 1300 forint volt. Ferbruár 3-án egy csepeli textilbolt két eladónójét lőtte fejbe, 4000 forintért. Másnap pedig egy Kinizsi utcai villamossági szaküzletben dolgozó fiatalembert lőtt fejbe, hátulról. Innen már 50.000 forintot sikerült rabolnia. Áldozata az agyhalál állapotába került és két hét múlva halt meg. Erdélyi az utolsó gyilkosság után két héttel jelentkezett a rendőrségen. Tanúként a Fenyő gyilkosság ügyében, az 5 millió forintos jutalom reményében.

A Fővárosi Bíróság öttagú tanácsa 2000. novemberében kihirdetett elsőfokú ítéletében már csupán a csepeli kettős gyilkosságban mondta ki Erdélyi Nándor bűnösségét. A másik két emberölés vádja alól pedig bizonyítottság hiányában felmentette. Erdélyi még így is – nyereségvágyból, több emberen elkövetett emberölés miatt – életfogytiglani szabadságvesztést kapott azzal a megkötéssel, hogy leghamarabb 23 év múlva bocsátható szabadlábra. A legfőbb ügyészségi ügyész csütörtökön azt indítványozta, hogy a Legfelsőbb Bíróság a feltételes szabadlábra bocsátás legkorábbi lehetséges időpontját, az elsőfokú ítéletben megállapított 23 év helyett, a törvényi maximumban, azaz 30 évben vagy ahhoz közel állapítsa meg. – A vádlott tisztában volt azzal, hogy ezekben a kis boltokban nem számíthat nagy zsákmányra, mégis képes volt több embert megölni pár ezer forintért – érvelt az ügyész.

A védelem csütörtökön fenntartotta korábbi indítványát, és az emberölésekkel kapcsolatban bizonyítottság hiányában kért felmentést. Az ügyvéd arra hivatkozott, hogy a gyilkosságoknak nem volt szemtanúja, a gyilkos fegyver máig nem került elő, de van arra adat a rendőrségi jelentésben, hogy Erdélyi Nándor letartóztatása után is követtek el vele bolti rablást Budapesten. Az ügyvéd kitért arra is, hogy a nyomozásban részt vevő rendőrök vallomása szerint a helyszínek rendkívül nyomszegények voltak, tárgyi bizonyíték szinte egyáltalán nem került elő. Leszámítva azokat az Erdélyi Nándor ruhájában talált üvegmaradványokat, amelyek a szakértői vélemény szerint 99 százalékos valószínűséggel a csepeli kettős gyilkosság helyszínéről származnak. A védő szerint azonban nem lehet véletlen, hogy a fizikus szakértő fenntartotta magának a tévedés jogát. Ilyen bizonyíték alapján pedig nem lehet ítéleti bizonyossággal megállapítani a vádlott bűnösségét. Erdélyi Nándor a rendőri eljárás során többször beismerő vallomást tett, ám ezeket visszavonta, arra hivatkozva, hogy hatósági kényszer, fenyegetés nyomán születtek. Erdélyi Nándor az elsőfokú ítélet szerint is kóros hazudozó, a védelem pedig rámutatott arra, hogy a beismerő vallomások ellentmondásosak, bizonytalanok.