Valótlanok és alapvetően tévesek a napokban Paróczai Csaba, volt környezetvédelmi kabinetvezető ellen folyó büntetőügy fejleményeiről közzétett tudósítások – tájékoztatta pénteken Beznicza Árpád, a Zala Megyei Bíróság sajtószóvivője az MTI-t.

Minden alapot nélkülöz, hogy a bíróság elrendelte volna a fenékpusztai képrongálással vádolt, volt minisztériumi kabinetfőnök előzetes letartóztatását – mondta a szóvivő. Ismertetése szerint a tavaly szeptemberben kezdődött per január 7-i tárgyalásáról a vádlott és védője kimentésük nélkül maradtak távol. Ez alapján a bíróság az ügyvédre rendbírságot rótt ki, egyidejűleg új védőt rendelt ki, a vádlottat pedig elővezetés terhe mellett idézte be az újabb határnapra, március 4-re. Az erről szóló végzést a vádlott még január 16-án átvette.

Az ügy további fejleményei, hogy a március 6-i tárgyalás megkezdésekor a vádlott meghatalmazott ügyvédje, a bíróság által kirendelt védő jelenléte elleni tiltakozásul, elhagyta a termet. Ezután, a vádlott hozzájárulásával, már a kirendelt védő jelenlétében folyt tovább a tárgyalás. Másnap már sem a vádlott, sem meghatalmazott védője nem jelent meg, ezért az ügyész elfogatóparancs kiadását indítványozta a vádlottal szemben; de a bíróság nem bocsátott ki ilyen parancsot, viszont új tárgyalási napként 2002. május 13-át tűzte ki – közölte Beznicza Árpád.

A vádlott és védője az eljárás során hozott végzések ellen önállóan fellebbezhet, az egyéb vélt szabálytalanságokat pedig az ítélet elleni fellebbezés során kifogásolhatják. Ezek elbírálására a másodfokon eljáró megyei bíróság jogosult. Paróczai Csabát kulturális javat képező tárgyat megsemmisítő rongálással vádolja az ügyész a Balaton-felvidéki Nemzeti Park fenékpusztai kutatóházánál 2000 őszén, születésnapi piknik során szétlőtt festmény ügyében. Somogyi Győző Hermann Ottó a Kis-Balatonnál című képének kétszázezer forint volt a leltári , 1,2 millió a tényleges, és 2 millió forint az eszmei értéke.