Az amerikai Microsoft Corp. számítástechnikai óriásvállalat békejobbot nyújtott az Európai Bizottságnak: kész kiszolgáltatni olyan információkat is, amelyeket az Európai Bizottság szerint eddig szabályellenesen tartott titokban, nehezítve a versenytársak életét.

Az Európai Bizottság vizsgálatot folytat a Microsofttal szemben, mivel az állítólag úgy alakította ki a Windows kezelőrendszert, hogy jobban működjék a saját szerverprogramjával, mint más rivális programokkal. Az Európai Bizottság szerint a Microsoft a Media Player programot szintén a saját operációs rendszeréhez kötötte.

A Microsoft, keddi közlése szerint, most késznek mutatkozik arra, hogy a versenyt megkönnyítendő, néhány programjáról információt szolgáltasson vetélytársainak, lehetővé téve ezzel, hogy más programkészítők is versenyképes Windows alapú alkalmazási programokkal léphessenek piacra. A programok másolásának lehetőségét ugyanakkor a Microsoft ki akarja zárni. A cég mostani lépése a szerverprogramokkal kapcsolatban felmerült problémák megoldására irányul, de nem ad megoldást a Media Player kérdésére.

Az Európai Bizottság vizsgálatának középpontjában a Microsoft biztonsági rendszere áll, mely a Windows operációs rendszereket a Microsoft szerverekhez köti, és lefojtja a rendszert, ha más szerver-programot alkalmaznak. A megállapodás értelmében a Microsoft beleegyezett, hogy olyan szerver biztonsági programot dolgoz ki, mely közelebb áll az általánosan alkalmazott szabványokhoz.

A Microsoft riválisai ugyanakkor még mindig méltatlankodnak. A cég legnagyobb amerikai vetélytársa, a Sun Microsystem Inc. a múlt héten 1 milliárd dolláros kártérítésre perelte be a Microsoft szoftvergyártót. A Microsoft szóvivője szerint azonban a Sun keresetének sem jogszerű, sem tényszerű alapja nincs.