Medgyessy Péter az MSZP kormányfőjelöltje jogellenesen levelezett leendő szavazóival.- állapította meg az adatvédelmi ombudsman. Az MSZP a törvényes határidőn belül ígért választ Péterfalvi Attila levelére.

Értesülésünk szerint Medgyessy Péter kormányfőjelölt levele, amelyet több millió választópolgárnak küldött, adatvédelmileg több szempontból is aggályos. A jogszabálysértésekre már ombudsmani levél is felhívja a szocialisták figyelmét. Az MSZP a törvényes határidőn – azaz harminc napon – belül válaszol Péterfalvi Attila adatvédelmi biztos levelére – mondta az Indexnek Gál Zoltán a párt miniszterelnök- jelöltjének kabinetfőnök helyettese. A törvény szerint ugyanis minden adatkezelést be kell jelenteni az adatvédelmi biztos hivatalában. Személyes adatokat – nevet címet – pedig csak akkor lehet kezelni, ha erre törvény ad felhatalmazást vagy ha az érintett abba beleegyezik.

Választásai kampány idején persze lehetőségük van arra a pártoknak, hogy megszólítsák az választóikat. Küldhetnek neki névre szóló levelet vagy akár sms-t. A választásokról szóló törvény értelmében viszont kizárólag a szavazás napja előtti 20. napot követően. Ha megfizetik a központi hivataltól akár életkor, nem vagy lakcím szerinti bontásban is megkaphatják a kívánt adatokat. A helyi választási irodáktól pedig – legfeljebb szavazóköri bontásban.

A MSZP miniszterelnök jelöltjének nevében 2.5 millió választónak elküldött leveleket kapcsán így törvényi felhatalmazás nélkül kezelték több millió választó személyes adatát, és nem tettek eleget adatszolgáltatási kötelezettségüknek sem. Az adatkezelés azért is jogellenes, mert a szocialisták utólag akarták azt legalizáltatni azzal, hogy a levélben tudomásul vetették a címzettekkel, hogy az adatbázis alapja a nyilvános telefonkönyv. Az adatvédelmi biztos hivatalában a szocialisták válaszlevelének megérkezése előtt nem kívántak az ügyben nyilatkozni.