Az erőszak azonnali megszüntetésére, a Tenet-terv és Mitchell-jelentés ajánlásainak életbe léptetésére szólította fel az érintetteket az ENSZ Biztonsági Tanácsának szerdára virradóra elfogadott határozata.

Az egyhangúlag, Szíria tartózkodásával elfogadott 1397. számú dokumentum, amely emlékeztet a korábbi, a közel-keleti konfliktussal kapcsolatos fontos határozatokra, közöttük az Izrael által megszállt területek kiürítésére vonatkozó 1967-es 242., valamint az 1973-as 338. számúra, megerősíti: Izraelnek és Palesztinának egymás mellett kell élnie, biztos és kölcsönösen elismert határokon belül. Felszólítja a szembenálló feleket, hogy azonnal hagyjanak fel minden erőszakos cselekménnyel, beleértve a terror, a provokáció, az uszítás és a rombolás minden formáját.

Egyúttal arra is felszólítja Izrael és a palesztinok vezetőit, hogy működjenek együtt a Tenet-terv és a Mitchell-jelentés ajánlásainak életbe léptetésére, amelyek célja felújítani a politikai rendezésről szóló tárgyalásokat. A határozat támogatásáról biztosítja Kofi Annan ENSZ-főtitkár és mások erőfeszítését az erőszak megállítására, és a békefolyamat újraindítására. A határozatot kezdeményező Egyesült Államok ENSZ-nagykövete, John Negroponte kijelentette: a két állam, Izrael és Palesztina megemlítésének célja konszenzus-alapot teremteni a tárgyalásokhoz. Jean-David Lafitte francia nagykövet alapvető fontosságúnak nevezte a két államra való utalást, hozzátéve: a határozat “szigorú üzenet Izrael miniszterelnökének”. Hangsúlyozta, hogy az Egyesült Államok évtizedek óta először kezdeményezett a Közel-Kelettel kapcsolatos határozatot.

“A palesztin nép ellenállása szempontjából előrelépésnek” nevezte Ahmed Abdelrahman, a palesztin kormány titkára a BT-határozatot. Abdelrahman az al-Dzsazíra arab műholdas tv-állomásnak nyilatkozva úgy vélekedett, hogy a dokumentum “erős nemzetközi támogatást jelez a palesztin nép hősies ellenállásának az izraeli hadigépezet ellen”. Jeruzsálemben egy magát megnevezni nem kívánó magas rangú izraeli illetékes elmondta, hogy Izrael ENSZ-nagykövete “pozitívan fogadta a határozatot, amely első ízben ad politikai távlatot a 242. és a 338. számú határozatoknak. Hozzátette, hogy a külügyminisztérium még a délelőtti órákban hivatalos közleményt ad ki a New Yorki döntésről. Az izraeli közszolgálati rádió tudósításában azt hangsúlyozta, hogy Ariel Saron kormányfő már korábban állást foglalt egy palesztin állam létrehozása mellett.