A választási kampány időszakában és a kampánycsend idején monitorozó munkabizottságot működtet az esetleges szabálysértések kivizsgálására a Magyarországi Tartalomszolgáltatók Egyesülete (MTE) – tudatta a szervezet az MTI-vel.

A közlemény szerint a legjelentősebb tartalomszolgáltatókat tömörítő önszabályozó testület az Országos Választási Irodával 2001-ben egyeztetett és elfogadott internetes választási kódex alapján állítja fel a munkabizottságot.

Az MTE által kidolgozott, a választásokkal kapcsolatos internetes működési és etikai kódex meghatározza a különböző tartalomszolgáltatási területekre – például a szerkesztett és a felhasználói tartalomra, a fórumokra – vonatkozó szabályokat.

A szabályozás emellett az internetre vonatkoztatva értelmezi a kampánycsend fogalmát, illetve a közvélemény-kutatások eredményének nyilvánosságra hozatalára vonatkozó – törvénybe foglalt – elveket, továbbá ajánlásokat fogalmaz meg a közvélemény-kutatók, illetve a pártok által üzemeltetett honlapokkal kapcsolatban.

A kódexet az MTE valamennyi érintett (tartalomszolgáltatók, fórum- és chatszolgáltatás-üzemeltetők, közvélemény-kutatók, pártok) számára eljuttatja, illetve honlapján (www.mte.hu) is hozzáférhetővé tette.

A választásokat megelőző időszakban – ahol szükséges – az MTE ajánlásokat fogalmaz meg a kódexnek megfelelő intézkedések bevezetésére, s amennyiben a monitoring bizottság szabálysértést észlel, felhívja az érintettek figyelmét a kódex megsértésére.

A szabálysértésekről a szervezet munkabizottsága tájékoztatja az Országos Választási Bizottságot, amely saját hatáskörében a megfelelő jogkövetkezményekről rendelkezik.

A választások után az MTE a választási információk internetes közlésével, az önszabályozás megvalósulásával kapcsolatos beszámolót tesz közzé – áll a tájékoztatóban.