Pándy András, a két felesége és négy gyermeke meggyilkolása miatt a brüsszeli esküdtszéken életfogytiglani börtönbüntetésre ítélt magyar származású protestáns segédlelkész fellebbez.

A 74 éves Pándy az ítélet szerint a 80-as évek második felében bűntársával, Ágnes leányával együtt követte el a szörnyű családirtást. Ügyvédje, Hein Diependaele elmondta a sajtónak, hogy az esküdtszéki eljárás és a legsúlyosabb ítélet alapos tanulmányozása után jutottak arra a döntésre, hogy a semmítőszékhez fellebbeznek. Az ügyvéd szerint az ügyészség ugyanis az eljárás során csorbította a védelem jogait, amennyiben a sajtónak már jóelőre kiadták a vádiratot, a védelem viszont nem kapta meg a törvény által előírt időt a tanulmányozására.

Másodszor az elítélt sérelmezi, hogy Bruno Bulthé vizsgálóbíró a nyomozati szakaszban a nyilvánosság előtt Landruhöz, a hírhedt sorozatgyilkoshoz hasonlította őt, azaz előre bűnösnek bélyegezte. Végül Pándy szerint az esküdtszék megsértette az európai jogszolgáltatás két alapelvét: a vádlott bűnössé nyilvánítását meg kell indokolni, másodszor az esküdtszék ítéletével szemben kell lennie fellebbviteli fórumnak.

Pándy András sem a négy évig tartó nyomozati szakaszban, sem a tárgyaláson nem ismerte el magát bűnösnek egyetlen vádpontban sem. Tagadta a hat gyilkosságot, a gyilkossági kísérletet és három leányának megerőszakolását is. Közvetlen tárgyi bizonyítékok híján az ítélet legfőbb eleme bűntársának, Ágnesnek a feltáró vallomása volt.

A 44 éves Pándy Ágnes a hírek szerint nem fellebbez 21 éves börtönbüntetés ellen.

A belga rendőrségi akadémia bűnügyi múzeuma eközben már jelezte, hogy egy külön Pándy-tárlót készülnek berendezni a hírhedt családirtóról. Ebben szeretnék kiállítani az esküdtszéki tárgyaláson bemutatott bűnjelek egy részét. A tárgyaláson egyebek között bemutatták Pándy lőfegyvereit és a Cleanest nevű, a forgalomból már kivont erősen maró vegyszert. Ezt annak idején eldugult lefolyók tisztítására gyártották, Pándy András és Ágnes viszont Ágnes vallomása szerint ebben a kénsavas szerben oldotta fel és tüntette el a meggyilkolt családtagok felismerhető testrészeit – tehát a fejeket, kezeket, lábakat. A többi feldarabolt testrészt műanyagzacskókba csomagolva a közeli vágóhíd hulladéktartályaiba dobták.