• A Lockerbie-perben illetékes skót fellebbviteli bíróság csütörtökön a hollandiai Camp Zeistben hozott ítéletében megerősítette a líbiai titkosszolgálati ügynök bűnösségét a merényletben, és helybenhagyta életfogytig tartó börtönbüntetését.

A nemzetközi terrorizmus történetének egyik legnagyobb visszhangot kiváltó merényletében 270 ember vesztette életét, amikor 1988. december 21-én a skóciai Lockerbie felett pokolgép robbant az amerikai Pan Am légitársaság Londonból New Yorkba tartó járatán.

Líbia máris elítélte állampolgára elmarasztalását, mondván: a skót bíróság “politikai verdiktet” hozott Washington és London nyomására.

A 49 éves líbiai titkos ügynököt első fokon tavaly január 31-én ítélték el, míg vádlott-társát felmentették a volt amerikai katonai támaszponton folyó perben, amelynek más vádlottjai nem voltak.

Az ötfős fellebbviteli bíróság egyhangú döntésével jogerőre emelkedett ítélet bizonyítottnak találta, hogy Abdel Baszet Ali al-Megrahi, a líbiai titkosszolgálat ügynöke egy máltai repülőtéren adta fel nem kísért légi poggyászként azt a pokolgépet tartalmazó bőröndöt, amely később a skóciai Lockerbie felett felrobbantotta az utasszállítót.

“A fellebbezésben foglalt egyetlen érv sem bizonyult megalapozottnak” – mondta az alig ötperces ítélethirdetéskor Lord McCullen elnöklő bíró. A francia hírügynökség jelentése szerint a részletes indoklást később teszi közzé a bíróság.

Al-Megrahi ügyvédei abban reménykedtek, hogy a január 23-án kezdődött fellebbviteli tárgyaláson előterjesztett új bizonyítékaik fényében a bíróság módosítja az első fokú ítéletet. Az ügyvédek által ismertetett legfontosabb mozzanat a londoni Heathrow repülőtér egyik volt biztonsági őrének vallomása volt.

Eszerint a Pan Am-gép indulása előtt 17 órával a légitársaság repülőtéri csomagtárolójának bejáratánál feltörtek egy lelakatolt zárat. Ebből akár arra is lehetett volna következtetni, hogy a robbanószerkezetet tartalmazó csomagot mégsem Máltáról indították útnak, ahogy a vád állította, hanem a londoni repülőtéren juttatták fel a gépre.