ATasnádi-per tanúk meghallgatásával folyatódik kedden a Pest Megyei Bíróságon. A Tasnádi Péter és társai ellen folyó büntetőper egyike azoknak az eljárásoknak, ahol elsőként próbál maffiavádakat bizonyítani az ügyészség.

A bűnszervezet létrehozásával, irányításával és más súlyos, erőszakos, illetve gazdasági bűncselekményekkel vádolt Tasnádi Péter és tíz vádlott-társának pere tavaly áprilisban kezdődött és novemberben tartották az utolsó tárgyalást.

A Pest Megyei Bíróság öttagú tanácsa április 11-ig összesen 9 új tárgyalás időpontját tűzte ki; ennek során várhatóan lezárul a bizonyítási eljárás és sor kerülhet a perbeszédekre is.

A bírósági eljárásban perújrafelvételre is sor került. Az ügyészség olyan esetben is megkísérli bizonyítani az egyik vádlott bűnösségét halált okozó testi sértés miatt, amelyben a Somogy Megyei Bíróság már jogerős felmentő ítéletet hozott 1998-ban.

A büntetőper során Tasnádi Péter feljelentette Pintér Sándor belügyminisztert, és átadott a bíróságnak egy dossziét. Ez több olyan közjegyző által hitelesített nyilatkozatot tartalmaz, amelyek Tasnádi szerint arra utalnak, hogy őt Pintér Sándor korábban meg akarta öletni.

Tasnádi Péter védője, Szikinger István a büntetőperben többször is hangoztatta, hogy védence ellen manipulált eljárást folytattak a bűnüldöző hatóságok. Az ügyvéd 2001. őszén ismeretlen tettes ellen feljelentést tett azért, mert telefonon életveszélyesen megfenyegették.

A több mint két éve előzetes letartóztatásban lévő Tasnádi Péter 2001. őszén jogerősen személyiségi jogi pert nyert Orbán Péter országos rendőrfőkapitány ellen, mert a rendőrtábornok egy televíziós műsorban az ellene folyó nyomozásról nyilatkozva jó hírnevét sértette.

A legutóbbi, tavaly novemberi tárgyaláson a bíróság szabadlábra helyezte Tasnádi egyik több mint két éve előzetes letartóztatásban lévő vádlott-társát, aki az ügyészség szerint a Tasnádi által irányított bűnszervezet tagja volt és erőszakos bűncselekményeket követett el.

Ez év januárjában a német hatóságok elfogták a Tasnádi-per hatodrendű vádlottját, Márai Pétert, aki több tízmilliós sikkasztás miatt áll a Pest Megyei Bíróság előtt. Sajtóértesülések szerint a korábban Tasnádival üzleti kapcsolatban álló Márait pénzmosással, adócsalással és illegális munkavégzéssel gyanúsítja a kölni ügyészség.