Egy berlini műintézet megalkotta az első munkaszerződést a nála dolgozó prostituáltak számára Németországban. A német parlament tavaly a szolgáltató hölgyeket is beemelte a munka törvénykönyvének kedvezményezettjei közé, és ezen alapul a munkaszerződés.

A reformértékű törvénymódosítás szerint azóta a német prostituáltak jogosultak társadalombiztosításra, egészségbiztosításra és nyugdíjra, és bíróság előtt perelhetik az ügyfelet, ha nem hajlandó fizetni.

40 órás munkahét az örömlányoknak
A berlini Cafe Pssst! munkaszerződése negyvenórás munkahetet ajánl az alkalmazásba lépőknek, havi 600 eurós alapfizetéssel, továbbá ügyfelenként 40 eurós nyereségrészesedéssel. A Cafe Pssst!-ben dolgozó hölgyek mindazonáltal választhatják ezentúl is a “független ügynök” státust, mely esetben minden bevétel a sajátjuk, de bért fizetnek a használt helyiségekért és az intézmény szolgáltatásiért.

Az üzletszerű szexuális szolgáltatás régóta törvényes Németországban, és a prostituáltaknak mindig is kellett adót fizetniük. A hölgyek helyzete azonban a bizonytalan volt, mert a tavalyi törvénymódosításig a szexuális szolgáltatást a jog “erkölcstelennek” minősítette.

A Bild szerint jelenleg 400 ezer prostituált dolgozik Németországban.