pénzbüntetésre ítélték a szívsebészt

Félmillió forint pénzbüntetésre ítélt a Csongrád Megyei Bíróság kedden egy szívsebészt, akiről bizonyítottnak látta, hogy műtét közben tűt felejtett egy csecsemő mellkasában.

A Szegedi Városi Bíróság korábban ugyanekkora összegű pénzbüntetést szabott ki, amely ellen a vádlott és védője fellebbezett.

Újabb bizonyítási eljárások után a megyei bíróság is vétkesnek találta a sebészt és helybenhagyta az első fokú ítéletet, amely ezáltal jogerőre emelkedett.

A vádirat szerint Szécsi János sebész, szívsebész, a szegedi orvostudományi egyetem önálló szívsebészeti osztályának volt vezetője 1998 nyarán úgynevezett korrekciós műtétet végzett egy háromhetes csecsemőn, akinek veleszületett szívfejlődési rendellenessége volt.

A csecsemő állapota a műtét után néhány órával romlott, mellkasát ismét fel kellett nyitni, de életét az újabb beavatkozással sem tudták megmenteni, még aznap meghalt.

A boncolás során a szív bal pitvarának hátsó részénél egy három centiméter hosszú fonallal egybekötött tűt találtak, amelyet a vádirat szerint a vádlott felejtett a csecsemő testében.

A szakértői vélemény szerint a testben hagyott tű és a halál beállta között nem volt okozati összefüggés.

Az első fokú bíróság tavaly ősszel azt az álláspontot képviselte, hogy Szécsi János hanyagságával foglalkozási szabályszegést követett el, vagyis a műtét során nem a tőle elvárható figyelemmel és körültekintéssel járt el. Ezért foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétsége miatt 500 ezer forint pénzbüntetésre ítélte az orvost.

A megyei bíróság is bizonyítottnak látta a sebész bűnösségét, ezért kedden helybenhagyta a városi bíróság ítéletét.