A Benes-dekrétumok nincsenek és nem is lehetnek ellentétben az Európai Unió jogrendjével, állítják Prágában részletes szakértői elemzésekre hivatkozva.

Wolfgang Schüssel osztrák kancellár ezzel nem ért egyet, és ismét közölte: Csehországnak még a csatlakozás előtt meg kell szabadulnia a dekrétumoktól.

A Benes-dekrétumok részletes szakértői elemzéséből kitűnik, hogy azok nincsenek és nem is lehetnek, ellentétben az Európai Unió (EU) jogrendjével – állította hétfőn Prágában Pavel Telicka. A cseh külügyminiszter első helyettese – aki egyben Csehország uniós főtárgyalója is – leszögezte, hogy az elemzés eredményei alapján a cseh külügyminisztérium “bizonyos lépések” megtételére készül. Ezeket azonban nem volt hajlandó részletezni. Annyit azonban a főtárgyaló elárult, hogy Prága a dekrétumok kapcsán “részletesebb tájékoztatást” készít az Európai Parlament képviselői számára. “Megdöbbentő, hogy az Európai Parlament egyes német vagy osztrák képviselői mennyire tájékozatlanok a Benes-dekrétumok ügyében” – idézte a cseh diplomata szavait az MTI.
Petr Jezek, a cseh külügyminisztérium integrációs osztályának főigazgatója kifejtette: a szakértők azzal érvelnek, hogy az európai jog átvételének nincs visszamenőleges hatálya, s a dekrétumokat a mai cseh jogrendben már nem lehet alkalmazni.
Wolfgang Schüssel osztrák kancellárnak változatlanul más a véleménye. A holnap Európájában nem lehetnek érvényben diszkriminatív rendelkezések. Prágának meg kell tenni a felszabadító lépést még az uniós csatlakozás előtt – mondta az interjúban, amelyet a Kurier című bécsi lapnak adott. Kifejtette: Csehországnak nagyon nehezére esik az egész. “Olyan felszabadító lépésről van szó, amelyet az EU-csatlakozás előtt meg kell tenni. Ez meggyőződésem. A lényeg annak rögzítése, hogy a Benes-dekrétumok már nem érvényesek.”