Az Egyesült Államokban hétfőn 40 személyt vett őrizetbe interneten szervezett gyermekpornográfia miatt az amerikai szövetségi nyomozó iroda, az FBI. A letartóztatottakat a bűnüldözők 36 kiskorú megrontásával és pornófilmeken, szexképeken való szerepeltetésükkel vádolják.

Eddig mintegy 40 személyt tartóztatott le a héten a szövetségi nyomozó hivatal, az FBI az Egyesült Államok eddigi legnagyobb interneten zajló gyermekpornó-ügyében. Az igazságügy-miniszter ígérete szerint a hét végéig újabb 50 gyanúsítottat vesznek őrizetbe a hatóságok. John Ashcroft, amerikai igazságügy-miniszter szerint a 14 hónapon át tartó, Cukros bácsi fedőnevű nyomozás során jutottak el az FBI emberei a Yahoo! portál egyik, 7 ezer tagot számláló e-társaságához, üzenőcsoportjához. A gyanúsítottak ugyanis a honlap chatcsatornáján kereskedtek, és cserélgették egymás között a pedofil fényképeket. A bűnüldözésben az FBI valamennyi – 56 – osztálya részt vett, a szaglászás során az e-mail címek alapján az üzenőcsoport összes tagját ellenőrizni kellett. Így 4600 amerikai és 2400 külföldi személyt nyomoztak le az FBI-osok, a széles körű vizsgálódás nyomán pedig majdnem másfél ezer, pedofíliára utaló bizonyítékot is találtak.

A nyomozók eddig három, online kommunikáló hálózatot göngyölítettek fel, a szálak 20 szövetségi állam városaiba vezettek. A pedofíliával vádoltak és immár őrizetbe vettek között van katolikus pap, rendőrtiszt, ápolónő, nevelőtanár és iskolabusz-vezető is. Az egyik lebukott, aki az Arkansas állambeli Little Rockban légzőszervi megbetegedéseket gyógyító specialista volt, öngyilkos lett, amikor a rendőrség megjelent a házánál – értesült a CNN hírtelevízió.