Bárándy Péter ügyvédet mutatta be Medgyessy Péter, az MSZP kormányfőjelöltje pártja igazságügyminiszter-jelöltjeként szerdán Budapesten. Bárándy Péter hangsúlyozta, az Európa Tanács által korábban megfogalmazott elveknek megfelelően a szabadság, a biztonság és az igazságosság elérése a célja.

Feladatát úgy határozta meg: a jog járuljon hozzá a külső és a belső integrációhoz. A miniszterjelölt szerint az elmúlt években nem volt kielégítő a jogbiztonság érvényesülése, illetve a parlament működése.

– Meg kell oldani azt, hogy a parlamentben a kisebbségek és a civil szervezetek képviselve legyenek – hangsúlyozta Bárándy Péter.

Újságírói kérdésre válaszolva közölte: ennek egyik lehetséges formája – európai mintára – egy úgynevezett gazdasági-szociális szervezet, tanács lehet. Szavai szerint el kell gondolkodni azon is, hogy a kormány működése módosuljon úgy, hogy újból megvalósulhasson a miniszteri felelősség.

Bárándy Péter szólt arról, hogy az MSZP kormányra kerülése esetén olyan új alkotmányt tervez létrehozni, amely alkalmas az európai uniós normák befogadására, és tartalmazza a piacgazdaság alkotmányos minimumait. Véleménye szerint az alkotmánynak ki kell alakítania azt a rendszert, amely az adózás alapelemeit és az adókból befolyó pénzek elköltési módját átláthatóvá teszi.

Megjegyezte, hogy nem lehet büntetőjogi eszközökkel fellépni a korrupció ellen. Rámutatott: el kell készíteni az új Büntető törvénykönyvet, valamint egy új büntetőeljárási kódexet, mert – mint mondta – a meglévők jelenlegi állapotukban szinte hasznavehetetlenek, a jogállamiság létét veszélyeztetik.

A Polgári törvénykönyv és a polgári eljárásjogi kódex kapcsán jelezte, a jelenleg is zajló munkát kell folytatni. Hozzátette: ki kell alakítani azt a struktúrát, amelyet a rendszerváltás utáni második kormány már elkezdett kiépíteni.

– Meg kell teremteni a bizalmat az igazságszolgáltatásban – hangoztatta Bárándy Péter. Mint mondta, ez a bizalom működési alapfeltétel.

Medgyessy Péter, az MSZP miniszterelnök-jelöltje elmondta: a következő igazságügy-miniszternek az lesz a dolga, hogy az antidemokratikus folyamatokat megállítsa és olyan szabályokat érvényesítsen, amelyek nélkülözhetetlenek ahhoz, hogy Magyarország békésen és kiegyensúlyozottan élhessen. Úgy vélte: létre kell hozni a törvényi garanciáit annak, hogy legyen kötelező a párbeszéd és a társadalmi érdekegyeztetés.

– A következő ciklusban az első törvények egyikének arról kell szólnia, hogy a társadalmi érdekegyeztetés kerüljön törvényi szintre – jelezte a politikus.

Medgyessy Péter a nyílt jogalkotási rendszer fontosságát hangsúlyozta és világos, egyszerű jogrendet ígért.

A szocialista politikus egy kérdés kapcsán úgy fogalmazott: minden fantáziát meghalad az, amit a Happy End-ügy kapcsán hallott. Leszögezte: ahol törvénytelenség van, ott megfelelő vizsgálat szükséges.

– Az új parlament arra is kész lesz, hogy olyan témákat is kivizsgáljon, amiket az ellenzék javasol – fűzte hozzá.