Több mentős munkaügyi pert indított, mert nem kapnak veszélyességi pótlékot, holott veszélyes munkát végeznek. A probléma 50-60 embert érinthet.

Munkaügyi pert indított több mentős, mert nem kapnak veszélyességi pótlékot. A két legnagyobb budapesti mentőállomáson dolgozó főápolóknak a szabályok szerint nem jár a többletpénz – mondta Györfi Pál, az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) szóvivője. Eddig hét ápoló fordult a bírósághoz, de 50-60 embert is érinthet az ügy.

A szóvivő elismerte, hogy a főápolók munkája veszélyes, és felelősségteljes, hiszen az állomásokon szervezik a munkát. Például a mentőkben a lepedőcserét is ők végzik, ami által a betegségeknek is ki vannak téve.

Az OMSZ 7600 dolgozója közül csak 6000 végez kivonuló munkát, így csak ők kapnak munkaköri pótlékot. A két legnagyobb mentőállomáson dolgozó főápolók úgy érzik, ők is veszélyes munkát végeznek, így járna nekik a pótlék. A szóvivő szerint a főápolók megérdemelnék a többletpénzt, de nincs rá keret. A mentőszolgálat keresi a megoldást a problémára.