A Magyar Szocialista Párt a jövő héten tárgyalásokat kezd a Szabad Demokraták Szövetségével egy olyan törvénycsomag megalkotásáról, amely az esetleges kormányváltást követően orvosolni fogja a demokráciát ért sérelmeket.Erről Kovács László, az MSZP elnöke beszélt vasárnap a Tolna megyei Simontornyán tartott lakossági fórumon.

A szocialista pártelnök elmondta: az egyeztető megbeszélések szükségességét az SZDSZ vetetette fel annak érdekében, hogy “Magyarország visszatérjen a demokratikus fejlődés útjára, melyről a Fidesz és koalíciós partnerei az elmúlt négy év során letaszították”.

– A szabad demokraták kezdeményezése találkozott az MSZP elképzeléseivel, hiszen a választások után mi is azon alkotmányos és törvényi garanciák felállítását tartjuk egyik legfontosabb feladatunknak, melyek biztosítják a demokratikus jogállami normák érvényesülését – közölte.

Szavai szerint a tárgyalások várhatóan két fordulóban zajlanak majd. Az elsőn a két párt elnöke venne részt, a másodikba pedig bevonnák a felek jogi szakértőit is.

Hozzátette: az MSZP részéről Bárándy Péter igazságügy-miniszterjelölt is tárgyalóasztalhoz ül majd. Kovács László úgy vélte: a demokráciával és a jogállamisággal összefüggő nézetek egyeztetése a két párt fontos találkozási pontja, mely magában hordozza a későbbi szélesebb körű együttműködés lehetőségét.

Az MSZP elnöke szólt arról is, pártja határozott szándéka, hogy sor kerüljön a miniszteri vitákra, de nem a Fidesz diktátumai alapján.

Kijelentette: be kell fejezni a vitát a vitáról, a szocialisták nem tartják szükségesnek, hogy újra tárgyalásokat kezdjenek a miniszteri, illetve miniszterjelölti találkozók feltételeiről.

– A Fidesz a Millenáris Parkban méltatlan helyzetbe hozta az MSZP-t, ezért készek vagyunk bármelyik nagy televíziós csatorna meghívását elfogadni és a vitákat az általuk biztosított feltételek mellett lefolytatni – szögezte le Kovács László.