New Yorkban pénteken rendőrök özönlöttek el egy illegális DVD-másoló üzemet, melyet az akció után azon nyomban be is zártak a hatóságok. Az MPAA (Motion Picture Association of America), vagyis az amerikai filmstúdiókat magába tömörítő társaság szóvivője az üggyel kapcsolatban elmondta, hogy az Egyesült Államok történelmében most először került sor ilyen jellegű rendőri razziára.

A társaság szóvivője hangsúlyozta, hogy az elmúlt időkben szinte mindennapossá váltak az olyan rendőrségi akciók, melyek keretein belül illegális videokazetta- vagy CD-sokszorosító üzemeket rohamoztak meg a rend őrei, azonban mindeddig nem volt példa arra, hogy DVD-lemezek másolásával foglalkozó bűnszövetkezetet leplezzenek le. A rendőrök az akció során egy embert letartóztattak, tizenöt DVD-írót, 1208 darab DVD-lemezt, valamint 5200 dollár készpénzt lefoglaltak.
“Elmondható, hogy természetesen sajnos a bűnözők is haladnak a korral, vagyis a videokazetták és CD-k másolása mellett egyre több bűnszervezet foglalkozik DVD-lemezek másolásával. Ezen bűnbandák gyorsan rájöttek arra, hogy a DVD-piac manapság egyre nagyobb bevételi forrással kecsegtet, hiszen napjainkban egyre többen rendelkeznek számítógépbe szerelhető DVD-ROM meghajtóval vagy asztali DVD-lejátszóval, vagyis a DVD technológia népszerűbb mint valaha. A kalózkodó személyek villámgyorsan képesek lemásolni a hollywoodi filmstúdiók DVD-lemezeken tárolt filmalkotásait, és ezen másolt diszkeket hasonló gyorsasággal képesek forgalomba hozni a feketepiacon, azonban mondanom sem kell, hogy az ilyen lemezeket vásárlók csökkent minőségű termékekhez jutnak” – nyilatkozta Jack Valenti, az MPAA vezérigazgatója, majd hozzátette: “köszönetet kell mondanunk a pénteki akcióban részt vevő New York-i rendőröknek, akik egytől egyig nagyon profi munkát végeztek”.

Az MPAA az elmúlt hetekben-hónapokban egyébként számtalanszor hallatta a hangját azzal kapcsolatban, hogy véleménye szerint a broadband, azaz szélessávú internetelérések terjedése rendkívül káros hatással van a filmes iparra, ugyanis az ilyen interneteléréssel rendelkező felhasználók nagyon rövid idő alatt hozzájuthatnak akár a legfrissebb mozifilmekhez is. Az MPAA szakértői az internetes mozifilm-kalózkodás okozta veszteségeket egyelőre megbecsülni sem tudják, az internethez nem köthető illegális filmmásoló iparról azonban tudni lehet, hogy évente körülbelül 3 milliárd dollárt vesz ki a filmstúdiók zsebéből.