Az amerikai filmstúdiók közleménye szerint pénteken a történelem folyamán először derítettek fel a New York-i rendőrség segítségével egy DVD-másolásra szakosodott labort.

“Hálásak vagyunk az NYPD-nek kitűnő rendőri munkájukért.” – fogalmazott közleményében Jack Valenti, az amerikai filmipar érdekvédelmi egyesülete, az MPAA elnöke. Valenti abból az alkalomból hálálkodott az erőszakszervezetnek, hogy illegálisan videókazettát és CD-t másoló kalózkák lefülelése után sikerült a történelem folyamán először egy DVD-sokszorosító bűnszövetkezeten rajtaütniük.

Az MPAA azt követően erősített tovább szerzői jogi vonalon, hogy az elmúlt hónapban egy általuk megrendelt felmérés kiderítette: a jobbára hatástalan internetes nyomulás mellett az elsősorban Ázsiából származó kalózmásolatok hárommilliárd dolláros bevételkiesést okoznak Hollywoodnak. Valentiék ezért döntöttek úgy, hogy a szólásszabadság felszámolása és a DeCSS betiltása után kicsit a fizikai világot is figyelik, ahol a társadalomra rendkívül veszélyes kódtörés nélkül folyik kazettamásoláshoz hasonló bonyolultságú DVD-sokszorosítás.

A New York-i Bronx városrész egyik lakásában végrehajtott akció során a városi rendőrség két számítógépet és tizenöt DVD-írót foglalt le – találtak továbbá 1208 darab DVD-másolatot, 5200 dollárt, és egy személyt, akit hamar letartóztattak. Az első amerikai DVD-másoló gang nem volt igazán nagy: nagyobb siker volt, amikor tavaly Angliában egy retardáltakból álló bűnszövetkezet farmján egy ezerszáz magnós videókazettagyárra bukkant a machetékkel kivonuló hatóság. A bronxi vityillóban egyébként a legutóbb négy Oscarral terhelt Gyűrűk Ura, a Denzel Washington alakítása nyomán egyoscaros Kiképzés, és egy a helyiek körében népszerű ökölvívó életét bemutató film, az Ali másolatait találták.