Szentpéterváron hétfőn 39 ország, köztük az Egyesült Államok, Nagy-Britannia, Japán, Kanada, Ausztria és a vendéglátó Oroszország titkosszolgálati vezetői ültek asztalhoz, hogy a terrorizmus elleni harc lépéseinek összehangolásáról tárgyaljanak.

“Ez a tanácskozás új fejezetet nyit a titkosszolgálatok együttműködésének történetében” – mondta nyitóbeszédében Nyikolaj Patrusev, az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) vezetője. Véleménye szerint az összefogásnak nincs alternatívája, csak ekképp előzhető meg és hárítható el az, hogy a terrorizmus erői továbbra is fenyegetettségben tartsák a civilizáció értékeit.

A konferenciát Vlagyimir Putyin orosz elnök levélben üdvözölte, hangsúlyozva, hogy a titkosszolgálati együttműködés lehet a nemzetközi biztonság egyik garanciája, hiszen egyedül egyetlen állam sem képes megvívni a harcot a nemzetközivé szélesült terrorizmussal. A tanácskozás mintegy száz résztvevője várhatóan csütörtökön közös nyilatkozatot ad ki a terrorizmus elleni együttműködésről.